Index Vakbarát Hírportál

Húsz éve nem készült ilyen kép a Jupiter holdjáról

2024. január 1., hétfő 09:40

Különleges fekete-fehér képet posztolt X- (Twitter) oldalán a NASA. Juno nevű gépük nemrég elhaladt a Jupiter vulkanikus holdja, az Io mellett, ráadásul olyan közelségben, amire több mint 20 éve nem volt példa.

Az űrügynökség ígérete szerint további képek is fognak érkezni a fekete-fehér fotón túl, azonban sok új fénykép valószínűleg nem lesz, mivel a hajó kameráját sugárkárosodás érte.

Ahogy arról a Forbes is beszámolt, a busz méretű űrhajó 2016 óta kering a Jupiter és annak három holdja, az Europa, a Ganymedes és az Io körül.

Forrongó hold

A tudósok úgy vélik, hogy az Io sziklás felszíne alatt hatalmas lávatengerek vannak. Nem véletlenül nevezik naprendszerünk legvulkanikusabb égitestének. A felszínén végbemenő kitörések és vulkanikus folyamatok jóval nagyobbak, mint bármi, amit a földön ember láthatott.

Most, december 30-án hihetetlen közelségbe került a vulkanikus égitest felszínéhez a Juno.

Mindössze 1500 kilométerre volt az Io forrongó világától. Összehasonlításképpen a Budapesttől Párizsig tartó legrövidebb autóúttal egyezik meg ez a táv, amelyet még a Google számításai szerint is mintegy 14 óra alatt meg tud tenni az ember kocsival.

Legutoljára az ezredfordulókor tudott ilyen közel jutni a holdhoz a NASA hajója, akkor a Galileo űrszonda készített fotókat az égitestről. A mostani képeket, amelyek közül egyet az űrügynökség saját X-csatornáján is közzétett, 2500 kilométeres távból fotózta a hajó kamerája. 

Noha a kép maga fekete-fehér, a Jupiterről visszatükröződő fénynek hála látni az Io sötét oldalának felszínét is, ha figyel az ember. A NASA információi szerint a Juno kamerája sugárkárosodást szenvedett, így valószínűleg nem lesz képes sokkal több fényképet készíteni. Ennek ellenére az űrügynökség azt ígérte, hogy a küldetés több fotóját is megosztják az interneten, amelyről néhány már elérhető hivatalos weboldalukon.

Rovatok