Index Vakbarát Hírportál

Az íz- és szaglásvesztés már a múlté, új tünetet tapasztalnak a gyakori fertőzésben szenvedők

2024. január 3., szerda 05:54

Fordulat állt be a koronavírus új mutációjánál, a fertőzés leggyakoribb tünetei közül eltűnt az íz- és szaglásvesztés, helyette pedig megjelent egy eddig mentális betegségekhez kötődő tünet.

Az íz- és szaglásvesztés kiesett a leggyakoribb tünetek közül a koronavírus JN.1 mutációjánál, ugyanakkor már tízből egy ember számol be szorongásról – írja a HVG. 

Egy hónap leforgása alatt a globális fertőzések csaknem negyedéért lett felelős az új változat. A mutációt kutató orvosok a meglévő tüneteken túl egy-két újat is felfedeztek, a fertőzés leggyakoribb jeleit a brit egészségügyi hatóság 2023. decemberi jelentése gyűjti csokorba.

Eszerint a leggyakoribb tünetek között már nincs ott a szaglás és az ízérzékelés elvesztése,

ám  nem meglepő módon a leggyakoribb az orrfolyás  (31,1 százalékkal) és a köhögés (22,9 százalékkal), de gyakran tapasztalhatnak a megbetegedettek fejfájást (20,1 százalék), ezeket a tüneteket követi a  gyengeség vagy fáradtság (19,6 százalék), az  izomfájdalom (15,8 százalék),  torokfájás (13,2 százalék), valamint megjelentek az  alvási problémák (10,8 százalék) és aggodalom vagy szorongás (10,5 százalék). 

Rovatok