Index Vakbarát Hírportál

Egy új kutatás szerint meg lehet állapítani, hogy a tyúkok boldogok-e

2024. január 3., szerda 12:24

Egy 200 önkéntes résztvevő bevonásával készült felmérésben tesztelték, hogy az emberek meg tudják-e állapítani a tyúkok aktuális lelkiállapotát.

A The Guardian beszámolója szerint a Queenslandi Egyetem kutatói által szervezett felmérésben csirkehangokról játszottak le felvételeket az önkénteseknek, és 69 százalékuk helyesen állapította meg, hogy az elégedett vagy frusztrált állattól származott. 

Ezt onnan lehetett tudni, hogy az egyik tyúkcsoport éppen boldog volt, amiért enni kapott, a másik csoport pedig frusztrált, mert nem kapott enni. 

A madarakat betanították arra, hogy felismerjenek különböző hangokat, úgymint a sípolást, a csengetést, a zümmögést és efféle egyéb hanghatásokat, melyeket az ételosztás következtével jegyeztek meg a madarak. 

A résztvevőknek 16, a tyúkoktól származó felvételt játszottak le, melyben fele-fele arányban voltak szomorú és vidámabb hangot kiadó tyúkok. 

A tudósok szerint ez nagy tudományos áttörés, és csak még nyomatékosabban alátámasztja, hogy az állatok is képesek az érzelmeik kifejezésére a hangjukkal.

Rovatok