Index Vakbarát Hírportál

Új nyelvtanulási magyar applikáció hódíthatja meg a világot

2024. január 4., csütörtök 21:02

A KRÉTA-rendszerről egy adminisztrációs felület ugrik be a felhasználóknak, ám olyan funkcióval is rendelkezik, mely jelentősen megkönnyítheti a nyelvtanulást.

Az Idegennyelvi Felkészítő Modul (IFM) számos más nyelvtanulási alkalmazáshoz hasonlóan játékos módon taníthatja meg a fiataloknak a nyelvtanulás örömeit, mely a hallásértést, szókincsfejlesztést is segíti alapszinttől az érettségi szintig – írja a tudas.hu.

Egyelőre angol és német nyelvtanulásra van mód az IFM segítségével. 

Az alkalmazást nagyon hasznosnak találja Miholics Zoltán pécsi nyelvtanár is, akinek egy továbbképzési konferencián mutatták meg az appot.

Nagyon megszerettem nemcsak én, hanem a kollégáim, és ami a legfontosabb, a diákjaim is, így nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy a KRÉTA-val azon dolgoznak, miként integrálhatnák az alkalmazást a magyar köznevelésbe. Ennek eredményeként jött létre tulajdonképpen az Idegennyelvi Felkészítő Modul, azaz IFM

– mutatott rá Miholics Zoltán. 

Az IFM szakmai vezetője azért is tartja jónak ezt a nyelvtanulási segédletet, mert használata  folytonosságra ösztönöz, és a videós tartalmak élvezhető faktort csempésznek bele. 

„A játékos alkalmazás arra ösztönzi a felhasználót, hogy folyamatosan dolgozzon vele. A fiatalok igényeihez igazodva videótartalmak állnak a leckecsoportok középpontjában, amelyek naprakész, informatív tartalmakat adnak, valós élethelyzeti szituációkban. Összesen 13 szintre bontjuk az alkalmazásban a nyelvtanulás folyamatát, ahol általában két-három szint felel meg egy nyelvi szintnek. Minden egyes szintet öt téma köré csoportosítunk, melyeken belül 10–12 leckecsoportot különítünk el. Az app előbb a kulcskifejezéseket és azok kiejtését tanítja meg játékosan a diákoknak, ami így a videós anyagban már nem lesz számukra teljesen ismeretlen” – mondta az IFM szakmai vezetője. 

Egy-egy egység 3–4 percnyi időt vesz igénybe, egy leckecsoport pedig 30–40 percnyi tananyagot foglal magába.

Rovatok