Index Vakbarát Hírportál

Száguld a Föld felé az „elvesztett aszteroida”, reagált a NASA

2024. január 5., péntek 11:10

A Földet a következő évszázadban semmilyen ismert aszteroidabecsapódási veszély nem fenyegeti – olvasható a NASA közleményében.

Korábban arról szóltak a híradások, hogy „megkerült egy elveszett aszteroida”, ami idén októberben becsapódhat a Földbe. A NASA most közleményben reagált a hírre – amit az ATV szúrt ki –, és azt írják, hogy

a Földet idén október 5-én eltalálhatja egy „elveszett aszteroida”.

Állítólag a 2007 FT3 jelű aszteroida becsapódása 2,6 milliárd tonna TNT-nek megfelelő energiát szabadítana fel, ami mintegy 300 ezer hirosimai atombomba erejével lenne egyenlő. A korábbi hírek szerint a NASA elveszítette az égitest nyomát a Naprendszerben – ezért felkészülni sem lehet a becsapódásra.

A 2007 FT3 egy aszteroida, amit először 2007-ben észleltek. Szerepel a NASA listáján, amely a Földbe potenciálisan becsapódni képes objektumokat tartalmazza. Az „elveszett” aszteroida valóban gyorsan eltűnt a NASA látóteréből. Korábban majdnem két napig megfigyelték, így a csillagászok ki tudták számítani a röppályáját, ennek értelmében

az aszteroida és a Föld közötti lehetséges ütközéseket.

A NASA Föld-közeli objektumokat vizsgáló központja közel 90 lehetséges ütközést azonosított, köztük egyet valóban 2024. október 5-ére. 

Ugyanakkor a jó hír: az egyik igazán potenciális becsapódási ponton már túl vagyunk, ugyanis az aszteroida feltételezhetően 2019-ben került legközelebb a Földhöz, de akkor is észrevétlen maradt. 

A Földet a következő évszázadban semmilyen ismert aszteroidabecsapódási veszély nem fenyegeti

– szögezte le a NASA közleménye.

A NASA listáján így is a viszonylag legnagyobb valószínűsége a 2024. október 5-ei ütközésnek van, a Palermo-skála szerint −2,79, ami magasabb, mint a hírhedt „halálbolygónak” tartott Aphosis aszteroida 2036-ban esedékes Föld-közelsége.

Rovatok