Index Vakbarát Hírportál

Ötven év után új, szuper-antibiotikumot fedeztek fel

2024. január 10., szerda 10:00

Olyan antibiotikumot fedeztek fel a kutatók, amely képes elpusztítani még a leggyakoribb gyógyszereknek ellenálló baktériumokat is. Ha a klinikai vizsgálatok alatt tolerálhatónak bizonyul a szer, egy nagyon súlyos betegséget is legyőzhet vele az orvostudomány.

Szuper-antibiotikumot fedeztek fel, amely még a szuperrezisztens, kórházi baktériumokat is képes elpusztítani – írja a Bild

A lap információi szerint a kutatók az antibiotikumok egy teljesen új osztályát fedezték fel, amelyek még a leggyakoribb gyógyszereknek ellenálló baktériumokat is képesek elpusztítani.

Ötven év óta ez az első új antibiotikum, amely ráadásul a laboratóriumi kísérletekben rendkívül hatásosnak bizonyult, és csaknem 45 ezer anyag szisztematikus szűrése vezetett el a felfedezéséhez. 

Az antibiotikum az úgynevezett Carbapenem-rezisztens Acinetobacter baumannii  (CRAB) több szervrendszert érintő betegség ellen is hatásos. A CRAB a gyenge immunrendszerű vagy súlyos betegségben szenvedő betegek számára jelent komoly kockázatot.

Amennyiben a klinikai vizsgálatok alatt tolerálhatónak bizonyul, 50 év óta ez lenne az első új antibiotikum e problémás betegség ellen. A WHO szerint ez egyike annak a tizenkét multirezisztens kórokozónak, amelyek ellen sürgősen új hatóanyagokra van szükség.

Az Ärzteblatt című német orvosi folyóirat szerint ugyanis az intenzív osztályokon a lélegeztetés és a fertőzések miatt gyakran fordul elő tüdőgyulladás, amelynek leküzdését megnehezíti a rezisztencia. A legtöbb hagyományos antibiotikum ugyanis hatástalan a CRAB ellen.

Rovatok