Index Vakbarát Hírportál

Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, ha megfelelően alakítjuk az alvási szokásainkat

2024. január 15., hétfő 16:44

Érdemes következetes alvási szokásokat kialakítani, vagyis minden nap ugyanakkor feküdni és kelni – ez legalább annyira fontos egy nemrég publikált tanulmány szerint, mint az, hogy mennyit alszunk. Ez a fajta rendszeresség ugyanis még a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Csaknem 60 ezer ember alvási és egészségi adatai alapján közölt egy tanulmányt a Sleep folyóirat, amelyből kiderül, az, ha következetesen ugyanakkor fekszünk le minden nap, fontosabb még annál is az egészségügyi kockázatokat tekintve, hogy mennyit alszunk. 

A Harvard Egyetem és az ausztrál Monash Egyetem kutatói végezték el a vizsgálatokat, és fejlesztettek ki egy speciális, az alvást értékelő mérőszámot, az SRI-t (Sleep Regularity Index), amely alapján összegezték: az alvás szabályszerűsége/rendszeressége még fontosabb lehet, mint az alvás időtartama. 

A tanulmány rámutat, hogy bár az alvásban rendkívül fontos az időtartam is, és nagyjából napi 7–9 óra közötti alvásmennyiségre van szükségünk az egészségünk megőrzéséhez, nem csak a túl kevés, de a túl sok alvás is növelheti a halál kockázatát. 

A szabály az szabály

A Sleep folyóiratban publikált tanulmány – amelyet a HVG vett észre – eredményei szerint a rendszertelen alvási szokásokkal bírókhoz képest 20-40 százalékkal volt alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata azoknál, akiknél szabályszerű és következetes alvási szokások alakultak ki. 

A rák okozta halál kockázata 16–39, míg a kardio-metabolikus okokból (a szív- és érrendszeri betegségek fokozott előfordulási valószínűsége) bekövetkező halálozásé 22–57 százalékkal csökkent a következetes időpontban lefekvő és felkelő embereknél.

A legjobb SRI-pontszámokkal azok rendelkeztek a vizsgálatban részt vevők közül, akik minden nap egy egyórás időintervallumon belül aludtak el és ébredtek fel, vagyis este 10 és 11 óra között aludtak el, és reggel 7 és 8 között ébredtek. A legrosszabb értékekkel rendelkezőknél ez az időablak háromórás volt, ők 10 és 1 óra között aludtak el, azután reggel 7 és 10 óra között ébredtek.

A folyóiratban szereplő tanulmány megállapítja tehát, hogy a jobb egészség megőrzése érdekében érdemes lehet következetes és eközben tartható alvási szokásokat kialakítani. 

Rovatok