Index Vakbarát Hírportál

Nagy nap Törökországnak: megérkezett az első űrhajósuk a Nemzetközi Űrállomásra

2024. január 20., szombat 15:01

Igazi nemzetközi űrhajóstársasághoz csatlakozott Törökország első űrhajósa, akit egy szintén nemzetközi csapat köszöntött.

Törökország első űrhajósa és három európai társa megérkezett szombaton a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A SpaceX amerikai űrvállalat Crew Dragon űrhajójának útját egy texasi székhelyű startupcég, az Axiom Space szervezte meg. Az űrhajót a floridai Cape Canaveralben lévő űrközpontból csütörtökön indították el, és mintegy 36 órával később csatlakozott a Föld felszíne felett 400 kilométerrel keringő ISS-hez.

A fedélzeten négyen vannak: a spanyol–amerikai kettős állampolgár, korábbi NASA-űrhajós Michael Lopez-Alegria, aki a misszió parancsnoka, továbbá az olasz Walter Villadei, a svéd Marcus Wandt és a török Alper Gezeravci, aki az első török állampolgár a világűrben − adta hírül az MTI. 

A Nemzetközi Űrállomáson az újonnan érkezetteket két amerikai a NASA-tól, egy-egy űrhajós Japánból és Dániából, valamint három orosz kozmonauta köszöntötte.

A 14 napos Ax–3-missziót az Axiom Space magánvállalat a NASA-val együttműködve készítette elő.

A kvartett több mint harminc kísérlet elvégzését tervezi, amelyek zöme az űrrepülésnek az emberi egészségre és betegségekre gyakorolt hatásait kutatja, de lesz olyan kísérlet is, amely különböző fémötvözetek világűrbeli viselkedését vizsgálja.

Ez az Axiom harmadik ilyen jellegű − kereskedelmi alapon szervezett − űrmissziója. A vállalat űrhajósonként legkevesebb 55 millió dollárt (19 milliárd forint) kér a szolgáltatásait igénybe vevő államoktól, illetve cégektől.

Rovatok