Index Vakbarát Hírportál

Az iPhone-okat is meghódította a Microsoft mesterséges intelligenciája

2024. január 21., vasárnap 12:20

A Microsoft már számos módon kísérletezett a mesterséges intelligenciával és a nagy nyelvi modellekkel – elég csak a Bing AI-ra gondolni –, mindeddig azonban ezeket csak hazai terepen alkalmazták. Most azonban úgy gondolták, hogy ideje valami újat is kipróbálni, így a Windows 10-et és 11-et már meghódító Copilotot egy app formájában iPhone-okra is letölthetővé tették.

A Microsoft még tavaly leplezte le a Copilotot a Windows 11-re azóta már megérkező frissítés legnagyobb újdonságaként. Ez volt az első alkalom, hogy a Microsoft a mesterséges intelligenciát az operációs rendszerének alapjaiba is beépítette, így Windowson a Copilot minden korábbinál több funkciót kapott. Ahogy arról az Index is beszámolt, a Copilot minden olyan funkciót elhoz a Windowsba, amit egy mesterséges intelligenciától várni lehet: reagál a hangvezérlésre, beszáll a képszerkesztésbe – például hátterek kezelésével –, szöveget generál, vagy összegzést ír meglévő szövegből.

Emellett az MI képes segíteni az operációs rendszer témájának beállításában, az Outlook levelezőprogram kezelésében, természetesen az Edge böngésző és a Bing kereső használatában, továbbá a felhőt, irodai programokat és más produktív alkalmazásokat tömörítő Microsoft 365 működtetésében. Összegezve tehát jóformán bármilyen rendszerszintű feladat elvégzésére képes, csak kérnünk kell, a Copilot pedig elvégzi azt. Az MI-asszisztens nagyon hasonlóan működik a Windows 10-ben is, itt azonban néhol már találkozhatunk korlátozásokkal, köszönhetően annak, hogy a rendszer javarészt régebbi hardvereken fut.

Az iPhone-okra is elérhető verzió inkább ehhez a felvizezett változathoz hasonlít – az iOS zárt rendszerének köszönhetően ugyanis a Copilotnak nincs hozzáférése a rendszerszintű beállításokhoz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Microsoft új alkalmazása ne jönne hasznosan a mindennapok során.

Zsebben elbújt chatbot

Az alkalmazás legnagyobb előnye, hogy az egy külön böngészőablak megnyitása nélkül hozzáférést nyújt egy az OpenAI ChatGPT-jéhez hasonló MI-hez. Más MI-chatbotokhoz hasonlóan beírhatunk egy kérdést vagy egy kérést, és mesterséges intelligencia által generált válaszokat kapunk. Használhatjuk az asszisztenst e-mailek megfogalmazására, történetek vagy szkriptek megírására, összetett szövegek összefoglalására, személyre szabott utazási útvonalak létrehozására, állásajánlatok megírására és frissítésére és még sok minden másra.

Emellett azonban az app a DALL-E 3 által támogatott Image Creatornak köszönhetően új stílusok és ötletek felfedezésére, közösségimédia-tartalmak tervezésére, márkamotívumok kidolgozására, logótervek generálására, egyéni hátterek létrehozására, portfólió összeállítására, film- és akár videós forgatókönyvek vizualizálására is használható.

Ugyancsak nem elhanyagolható tény, hogy a Copilot appon belül a GPT-4-hez is hozzáférhetünk, ami az OpenAI-féle ChatGPT-ben például egy fizetőkapu mögé van rejtve.

A Copilotban a GPT-4-et a kezdőoldalon egy csúszka eltolásával tudjuk aktiválni – aminek köszönhetően még életszerűbb válaszokat kaphatunk, igaz, az alapbeállításnál lassabban.

Nem mindig mond igazat

A kérdésekre a válasz a legtöbb esetben másodperceken belül megérkezik, élőben láthatjuk, ahogy a mesterséges intelligencia megfogalmazza válaszát – az általa leírtakkal kapcsolatban azonban néhány esetben érdemes szkeptikusnak lenni, a Copilot ugyanis előszeretettel talál ki olyan dolgokat, amelyek nem léteznek. Arra a promtra például, hogy „Hány Grammy-díjat kapott eddig Taylor Swift? Sorold fel őket évekre lebontva”, a Copilot helyesen megadta, hogy Swift pályafutása során eddig 12 Grammyt zsebelt be, a részletezésnél azonban már nem létező díjak is felkerültek a listára.

A Copilot szerint például az énekesnő már meg is nyerte a legjobb videóklipnek járó díjat az Anti-Heróval, mikor ilyen kategória nincs is a Grammyn, és egyébként is, az említett dal legkorábban csak az idei díjátadón kaphat díjat.

Összességében tehát remek társ lehet a Microsoft fejlesztése, a hosszabb és részletesebb válaszok során azonban bármikor füllenthet – így erre mindenképp figyeljen.

A Copilot jelenleg androidos és iOS-es készülékekre is elérhető – előbbiekre ide, míg utóbbiakra ide kattintva tudja elérni. A telepítés után egy rövid bejelentkezési folyamat következik annak érdekében, hogy korlátozások nélkül tudja használni az alkalmazást, és Microsoft-fiókra lesz szüksége. Jó hír azonban, hogy az appon belül nincsenek vásárlási lehetőségek, így a Copilot használata – legalábbis egyelőre – teljesen ingyenes.

Rovatok