Index Vakbarát Hírportál

Vigyázzon, újabb módszerrel lopják el a Facebook-profilokat!

2024. január 22., hétfő 15:57

A Facebook-felhasználók profiljaira vadásznak egy új átverés keretében. A bejegyzésekben halálesetekre hivatkoznak, amelyre kattintva a bejelentkezési adatok megadását kérik. A meggondolatlan emberek pillanatok alatt elveszíthetik a fiókjukat.

Egy újabb, széles körben elterjedt adathalászkampány jelent meg a Facebookon – írja a Bleepingcomputer.

A veszélyes átverések bejegyzések formájában terjednek. A posztokban halálesetekre hivatkoznak angolul, amelyet „nem hiszem el, hogy elhunyt, nagyon fog hiányozni” szöveggel osztanak meg.

Esetenként egy elhomályosított képet vagy videót is csatolnak hozzá, amelyre kattintva pillanatok alatt ellophatják a Facebook-felhasználók adatait.

A tartalom megtekintéséhez a felhasználóknak meg kell adniuk a bejelentkezési adataikat, amellyel gyakorlatilag átadják az irányítást a csalóknak. 

A lap szerint érdemes elkerülni a gyanús linkeket, emellett erősen ajánlják a kétlépcsős hitelesítést (2FA) bekapcsolását.

Hozzátették, hogy az átverés azért is terjed gyorsan, mivel az ismerősök, barátok által közzétett bejegyzésekre sokszor gondolkodás nélkül rákattintanak az emberek.

Az adathalászkampány körülbelül egy éve indult, de a Facebooknak továbbra is problémát jelent, hogy az ilyen jellegű bejegyzéseket blokkolják.

Rovatok