Index Vakbarát Hírportál

Aszteroida száguld a Föld felé, szombat este érkezik bolygónk közelébe

2024. január 27., szombat 09:09

A 2024 BJ elnevezésű, 25 méter átmérőjű szikladarab magyar idő szerint este fél 7 körül ér majd a legközelebb a Földhöz, de aggodalomra semmi ok, nem fog becsapódni. Ellenben élőben közvetítik majd, úgyhogy végig lehet követni az útját.

A 2024 BJ nevű kisszikla szombat délután elrepül a Föld és a Hold mellett – írja az IFLScience. Csak a múlt héten, január 17-én fedezték fel, és kiszámolták, hogy január 27-én, szombaton közelíti meg bolygónkat.

A becslések szerint 25 méter átmérőjű, Föld-közeli objektumról van szó. Míg kozmikus értelemben közel lesz hozzánk, valójában 353 000 kilométerre repül el tőlünk. Ez a Föld és a Hold közötti átlagos távolság 92 százaléka.

Az objektum először délután 3 óra körül közelíti meg a Holdat (bár attól még a mi bolygónknál is messzebb halad el),

majd körülbelül három és fél órával később, este fél 7 körül éri el a Földhöz legközelebbI pontját. 

The Virtual Telescope Project élő videóst közvetítést tart, aki tehát szeretné, végignézheti az áthaladást (akár alább is lehet majd követni): 

A 2024 BJ egyike az év eleje óta felfedezett 158 új aszteroidának, és egyike a 119 Apollo-típusúnak. Ezek olyan objektumok, amelyek a Föld pályáját a Naphoz legközelebbi ponton keresztezik, de pályájuk jóval messzebbre nyúlik. A 2024 BJ valójában valamivel közelebb kerül a Naphoz, mint bolygónk, de aztán jóval túlnyúlik a Mars pályáján.

Rovatok