Index Vakbarát Hírportál

Fontos tényezőre jöttek rá a magyar kutatók a poszt-Covid súlyosságával kapcsolatban

2024. január 29., hétfő 16:24

Sikeresen zárult a Pécsi Tudományegyetem, az AdWare Research Kft., a Szegedi Tudományegyetem és a Cortex CPS Kft. közös projektje, amelyben azon dolgoztak, hogy a Covid–19 fertőzést követő poszt-Covid tüneteit megismerjék. A vizsgálatok alatt gyűjtött adatok lehetővé teszik a krónikus, súlyos állapotok kialakulásának előrejelzését.

A projekt keretében 60 beteg bevonásával megvalósult orvostudományi kutatás hozzájárult a Covid–19 fertőzés poszt-Covid-tüneteinek pontosabb megértéséhez, hiszen a kutatás eredményei alapján a betegség akut fertőzésekor gyűjtött molekuláris adatokból előre jelezhető a krónikus, súlyos állapotok kialakulásának esélye – közölte honlapján a Pécsi Tudományegyetem.

Mint írták, a kutatás eredményei korunk egyik népbetegségéről szolgáltattak újabb információkat a kutatók, orvosok számára. 

A projekt keretében előkészített és elindult orvostudományi kutatás és klinikai vizsgálatok hozzájárultak a Pécsi Tudományegyetem és a kapcsolódó alvállalkozók, az Adware Research Kft., a Cortex CPS Kft., valamint a Szegedi Tudományegyetem akadémiai kutatásokra vonatkozó tudásának, tapasztalatainak és ismereteinek bővítéséhez – tették hozzá.

A közlemény szerint a projektben részt vevő szervezetek ezen kutatásokon keresztül olyan tapasztalatot szereztek, amely segítségével a későbbiekben még hatékonyabban tudják segíteni a hazai kutatókat kutatási kezdeményezéseik megvalósításában, ezáltal hozzájárulva a hazai akadémiai orvostudományi kutatások és klinikai vizsgálatok erősödéséhez, valamint számuk növeléséhez.

A projekt emellett elősegítette a hosszú távú szakmai kapcsolatok kialakítását a hazai kutatóhelyek, egyetemek, valamint kapcsolódó ipari partnerek között, amely újabb sikeres együttműködések alapja lehet – írták.

Rovatok