Index Vakbarát Hírportál

Megkezdték a rákos betegek mRNS-alapú immunterápiáját

2024. február 5., hétfő 11:30

A nyugat-londoni Hammersmith Kórházban egy forradalmian új, mRNS-terápia néven ismert rákterápiát alkalmaznak a betegeken. A kísérletben felmérik a terápia biztonságosságát és hatékonyságát a melanoma, a tüdőrák és más szolid tumorok kezelésében.

Megkezdték az első brit rákbetegek mRNS-alapú rákellenes immunterápiáját Londonban – írja a The Guardian.

Az új kezelés a hírvivő RNS – vagy mRNS – néven ismert genetikai anyagot használja, elszállítva a daganatokból származó közös markereket a beteg immunrendszeréhez.

A cél az, hogy az immunrendszer felismerje az ezeket a markereket kifejező rákos sejteket, és felvegye velük a harcot.

Az új, mRNS-alapú rákellenes immunterápiák lehetőséget kínálnak arra, hogy a beteg saját immunrendszerét fordítsák a rák elleni küzdelemre

– ismertette David Pinato, az Imperial College London munkatársa, a kísérlet egyik kutatója.

Ellenállóvá váltak a rákos sejtek, ezért kell az új terápia

Pinato elmondta, hogy a kutatás még korai szakaszában jár, és évekbe telhet, mire a betegek számára elérhetővé válik. Az új kísérlet azonban olyan fontos alapokat teremt, amelyek segíthetnek az új, pontosabb rákellenes terápiák kifejlesztésében.

A Mobilize néven ismert vizsgálat elsődleges célja annak feltárása, hogy a kísérletben alkalmazott mRNS-terápia biztonságos és tolerálható-e a tüdő- vagy bőrrákban szenvedő betegek számára, és képes-e zsugorítani a daganatokat. Egyes esetekben önmagában, más esetekben pedig a már alkalmazott rákgyógyszerrel, a pembrolizumabbal kombinálva alkalmazzák majd.

Az Egyesült Királyságban majdnem minden második embernél diagnosztizálnak rákot élete során.

A betegek kezelésére számos terápiát fejlesztettek ki, többek között kemoterápiát és immunterápiát. A rákos sejtek azonban ellenállóvá válhatnak a gyógyszerekkel szemben, ami megnehezíti a daganatok kezelését, ezért a tudósok igyekeznek új megközelítéseket keresni a rákos megbetegedések kezelésére.

Rovatok