Index Vakbarát Hírportál

A Z generáció tagjai a legfogékonyabbak a káros tartalmakra egy kutatás szerint

2024. február 6., kedd 20:16

Egy új tanulmány a „nőgyűlölő tartalmak” megjelenését vizsgálta a közösségi médiában, vagyis konkrétan a TikTok felületén. A szerzők megállapították, hogy az algoritmus működése miatt egyre több káros tartalmat ajánlanak az arra fogékonyaknak.

A University College London Safer Scrolling című tanulmánya szerint a TikTokon megjelenő, javasolt videók között az ötnapos megfigyelési időszak alatt megnégyszereződtek a „nőgyűlölőnek” bélyegzett tartalmak – írja a The Guardian alapján a MediaFuture.

A szerzők egy újonnan regisztrált profillal az automatikusan felajánlott videók közül azokat kezdték el nézni, amik valamilyen „szélsőséget” közvetítettek, így a TikTok algoritmusa egyre több hasonló tartalmat javasolt. A tanulmány szerzői azt állítják, hogy ezek többnyire nőellenes témát tartalmaztak.

A kutatás kiemeli, hogy a Z generációhoz tartozó fiatal férfiak az idősebb generáció tagjainál nagyobb valószínűséggel gondolják inkább károsnak, mint hasznosnak a feminizmust – persze kérdés, hogy annak melyik változatáról van szó.

Megjegyzi azt is, hogy a káros tartalmak sokszor humoros, szórakoztató tartalmakként jelennek meg, ami növeli a bennük elhangzottakkal való szimpátia esélyét a befogadó részéről.

„A mérgező, gyűlöletkeltő vagy nőgyűlölő videóknak a szorongó és rossz mentális egészségi állapotban lévő fiatalok fokozottan ki vannak téve” – idézi a tanulmányt a MediaFuture.

Rovatok