Index Vakbarát Hírportál

Gigantikus fekete lyuk martalékává válhat a Naprendszer?

2024. február 7., szerda 16:53

Kozmikus kötélhúzás zajlik jelenleg is két hatalmas spirálgalaxis – az NGC 5427 és az NGC 5426 – között. A jellegzetes csillagászati jelenség több millió év múlva a két égitest összeolvadását is eredményezheti. A csillagászok a csillagközi küzdelem megfigyeléséből arra vonatkozó következtetéseket próbálnak levonni, hogy mi történik, ha hasonló helyzet alakul ki a Naprendszert magában foglaló Tejútrendszer és szomszédja, az Androméda között.

A NASA Hubble űrteleszkópja által rögzített NGC 5427, és a hasonló méretű NGC 5426 spirálgalaxis együtt alkotják az Arp 271 névre keresztelt jelenséget, mely a Földtől mintegy 130 millió fényévre található.

Az Arp 271-et William Herschel brit csillagász fedezte fel 1785-ben, és azóta is a tudósok folyamatos megfigyelése alatt áll. Kiterjedése összesen 130 ezer fényév, ami 1,3-szorosa a Tejútrendszer szélességének.

A NGC 5426 spirálgalaxis jobb alsó részén egy gázból, kozmikus porból és csillagokból álló sáv látható, amely egyre távolodik az NGC 5427-től. Mindez a két égitest közötti gravitációs vonzás eredménye, ami egyfajta kozmikus kötelet alkot, mely egyre inkább kifeszül a két galaxis között – írja a Space.com.

Ez a szó szerint feszült helyzet még sok millió évig áll fenn. Az azonban rejtély, hogy a kozmikus „kötélhúzás” következtében a két galaxis végül összeütközik és összeolvad-e. A gravitációs kölcsönhatás új csillagok keletkezését váltja ki – jelenleg is sok ilyen születő csillag látható az NGC 5427 és az NGC 5426 között húzódó „kötélben”.

Mi lesz a Naprendszer sorsa?

Az Arp 271 esetéből a tudósok következtetéseket tudtak levonni arra vonatkozólag, mi történik, ha a távoli jövőben a Tejútrendszer és szomszédos galaxisa, az Androméda egymáshoz közeledik.

A két spirálgalaxis egymillió kilométer per óra sebességgel halad egymás felé, de még mindig 2,5 millió fényévnyi távolságot kell megtenniük, mielőtt találkozhatnának. Ehhez még körülbelül 4,5 milliárd évnek kell eltelnie.

A kérdés, mi történik a Naprendszerrel, mikor megtörténik az összeolvadás. Mindenesetre a tudósok 2006-ban felállított szimulációja szerint a találkozás a Naprendszert a Tejútrendszer szívében lévő szupermasszív fekete lyuk, a Sagittarius A* (Sgr A*) felé repítheti.

Ezután – attól függően, milyen közel kerül a Nap az Sgr A*-hoz – két opció valósulhat meg.

Ha elég közel kerül a 4,5 millió naptömegű fekete lyukhoz, akkor hatalmas gravitációs erők aprítják fel. 

A másik lehetőség, hogy a Nap az Sgr A* körül keringő pályára kerül – ebben az esetben hatalmas erővel kilökődik a Tejútrendszerből.

Rovatok