Index Vakbarát Hírportál

Fogkefék millióival támadtak a hackerek

2024. február 7., szerda 16:19

A modern fogápolás veszélyei: a gyanútlan állampolgárok a szájukba vették a kiberfegyvert.

Az Aargauer Zeitung beszámolója szerint kiberbűnözők meghackelt elektromos fogkefékből álló botnettel hajtottak végre szerver túlterheléses támadást egy svájci cég ellen. A támadásban hárommillió okos fogkefe vett részt, és több millió eurós kárt okoztak, amikor a megtámadott cég honlapja összeomlott.

Minden internetre csatlakozó eszköz potenciális célpont vagy felhasználható támadásra

– mondta az esetről Stefan Züger, a Fortinet kiberbiztonsági cég svájci munkatársa. Züger rámutatott, hogy fegyverkezési verseny van a szoftverfejlesztők és a hackerek között, akik folyamatosan keresik a támadható eszközöket legyenek azok routerek, ajtócsengők, bébi-monitorok vagy éppen mosogépek.

A szóban forgó esetben egy meg nem nevezett márkájú okos fogkefe Java alapú operációs rendszerében található biztonsági rést használták ki. Az eszközök normális esetben a tulajdonosaik szájápolási szokásairól gyűjtöttek volna adatokat, ehelyett több milliós sereggé szervezve folyamatos letöltési kérésekkel bombázták a célba vett oldal szerverét. Bár további részletek nem hozták nyilvánosságra, a céget valószínűleg megzsarolták a támadást megelőzően.

(Tom’s Hardware)

Rovatok