Index Vakbarát Hírportál

Néhány napon belül műhold zuhan a Földre

2024. február 11., vasárnap 13:58

Néhány napon belül egy műhold zuhan a Földre, azonban a szakemberek szerint megijedni nem kell, nagy valószínűséggel a legnagyobb része elég, amint belép a Föld légkörébe, ami pedig nem, az az óceánba fog zuhanni. Az ERS–2 1995 óta teljesít szolgálatot, és az Európai Űrügynökség szakértői szerint az egyik legjobb megfigyelőműhold volt, ami valaha készült.

1995-ben lőtte fel az Európai Űrügynökség (ESA) azt a műholdat, amelyet majdnem 30 év után idén végül visszahoznak a Földre. Az ERS–2 névre keresztelt eszköz 2011-ben hibásodott meg, azóta pedig folyamatosan úton volt „hazafelé” – írta meg a PC World

1995 és 2011 között – amíg még működött – mintegy 785 kilométeres távolságból figyelte a Földet, és az iparág elismert szakembereinek egybehangzó véleménye szerint

ez volt az Európai Űrügynökség legtökéletesebben működő műholdja.

Az ERS–2 az elmúlt tizenhárom évben folyamatosan közeledett a Föld felé, és alacsonyabb pályára is állították, hogy más műholdakkal vagy űrtörmelékkel ne ütközhessen. A Föld légkörét valamikor február közepén éri majd el (pontos időpont és helyszín nincs), majd darabokra hullik körülbelül 80 kilométeres magasságban, és amelyik része nem ég el, az nagy valószínűséggel az óceánba csapódik.

Az ESA szakértői szerint minimális esély ugyan van rá (egy a százmilliárdhoz), hogy néhány darabkája a szárazföldre hullik, de annak a lehetősége, hogy ez bárkiben vagy bármiben is kárt tegyen, kisebb, mint hogy valakibe belecsap a villám. A szakértők megnyugtatnak továbbá mindenkit, hogy amely részek nem égnek el, azokban semmi radioaktív vagy mérgező anyag nincs sem az emberekre, sem a környezetre nézve.

Rovatok