Index Vakbarát Hírportál

Online olvasható Charles Darwin könyvtára

2024. február 13., kedd 13:10

A törzsfejlődést megfejtő tudós hatalmas magánkönyvtárának digitalizálása közel két évtizedbe telt.

A modern biológiát megalapozó természettudós születésének 215. évfordulóján az interneten mindenki számára elérhetővé vált Charles Darwin magánkönyvtára. A 7400 címből és 13 ezer kötetből álló gyűjtemény digitalizálása 18 évnyi munkába telt, csak maga a katalógus 300 oldalas – írja a New Atlas.

A könyvtár közzétételét vezető John van Wyhe, a Szingapúri Egyetem munkatársa kiemelte, hogy a könyvtár nemcsak korabeli természettudományos munkákból áll, hanem filozófiával, pszichológiával, vallással foglalkozó kötetből is és minden másból, ami A fajok eredetét író Darwint egykor foglalkoztatta.

A könyvek többsége angol, de felük más nyelvű, főképp német, francia, olasz, esetleg holland, dán, spanyol, svéd vagy latin

– jelezte Wyhe.

A könyvek mellett Darwin által megőrzött cikkek is olvashatók, mint A gyűlöletes coloradói szöcske az American Entomologist egyik 1868-as számából, vagy A négy lábú csirke anatómiája.

Gyakori betegeskedése ellenére Darwin nagyon falánk olvasó volt, és megrendelt bármit, amiről hallott, vagy amit reklámoztak. Az otthona tele volt könyvekkel és tudományos újságok évfolyamaival, pamfletekkel, újságkivágásokkal, katalógusokkal és újságokkal, mindennel, amiben esetleg kutatásában releváns információ felbukkanhatott

– mondta John van Wyhe.

Darwin 1882-ben bekövetkezett halála után könyvtárát katalogizálták és megőrizték, de az idők során sok példány elkallódott. A könyvtár digitalizálásakor más gyűjteményekből pótolták a hiányzó könyveket, amikről ismert volt, hogy egykor Darwin birtokában is megvoltak. A gyűjtemény ide kattintva érhető el.

Rovatok