Index Vakbarát Hírportál

Legyen óvatos, ha pendrive-ot vesz, nagyon pórul járhat

2024. február 18., vasárnap 17:23

A minőség-ellenőrzésen kihullott memóriát értékesíti valaki, de a rámenősebbeknek ez sem kell, kisebb kapacitású microSD-t berhelnek a nagyon akciós árú tárolóeszözökbe.

Az adat-visszaállítással foglalkozó CLB jelentése szerint olyan, csökkent kapacitású, hibás NAND-chipek jelentek meg a piacon, amelyekről eltávolították a logót, egyes pendrive-oknál pedig ismét megjelent a régi trükk, hogy egy alaplapra forrasztott microSD-kártyából állnak.

A német cég szakemberei olyan USB-háttértárakkal találkoztak, amelyek eredetileg a Hynix, Sandisk és Samsung gyáraiban készültek, de megbuktak a minőség-ellenőrzésen. Az ilyen chipek működőképesek, de adattároló kapacitásuk csökkent.

Tavaly a hibás pendrive-okat felnyitva ijesztő mennyiségű csökkent kapacitású, rossz minőségű memóriachippel találkoztunk, amelyekről eltávolították a gyártó logóját

– mondta Conrad Heinicke, a CBL Datenrettung GmbH igazgatója.

A legtöbb hibás pendrive a céges rendezvényeken vagy konferenciákon ingyenesen osztogatott promóciós tárgyak között fordult elő, de volt a rendes márkás termékek között is, bár a CBL nem tért ki rá, hogy milyen márkanéven találkoztak ilyenekkel.

A minőség romlását nemcsak feketepiaci szereplők okozzák, hanem technikai döntések is. A memóriachipek korábban úgynevezett single-level cell (SLC) technikát alkalmaztak, amikor egy cellában egy bitet tároltak, a gyártók azonban áttértek a cellánként négy bitet tároló QLC-megoldásra, ami nagyobb tárhelyet biztosít, de megbízhatósága és élettartama alacsonyabb.

Nem érdemes túlzottan a flashmemória megbízhatóságára támaszkodni 

– figyelmeztet a CLB.

A vásárlóknak azt javasolják, hogy legyenek körültekintőek, és ne ugorjanak elsőre egy jónak tűnő ajánlatra. Példaként idézik az esetet, amikor az amerikai Walmart online áruházában nagyon jutányos 18 dollárért ajánlottak 30 terabájtos SSD-meghajtót, amiről kiderült, hogy alaplapján két, ragasztópisztollyal ráerősített 512 megabájtos SD-kártya található.

(CBL)

Rovatok