Index Vakbarát Hírportál

Összefüggés van a testhőmérséklet és a depresszió között

2024. február 18., vasárnap 10:19

Minél súlyosabb a levertség, annál magasabb a hőmérséklet, de a szauna állítólag javulást hoz.

Az elmúlt évek során született pár olyan kutatás, amely kimutatta, hogy összefüggés fedezhető fel a kóros levertség és a testhőmérséklet között, ezek az eredmények azonban nem álltak sziklaszilárd lábakon, főleg azért, mert kis mintákon alapultak. A San Franciscó-i Egyetem (UCSF) munkatársai úgy döntöttek, hogy a végére járnak a kérdésnek, és egy jóval szélesebb adatgyűjtést szerveztek, amiben 20 880 önkéntes vett részt hét hónapon keresztül.

Bár egyelőre nem tudni, mi a jelenség oka, és az új kutatás önmagában nem is döntő, annyi biztos, hogy a nagy mintán végzett vizsgálatban is látható volt, hogy a depressziós epizódok magasabb testhőmérséklettel járnak. Az adatokat ugyan önkéntesek szolgáltatták, akik maguk végezték a mérést, de 106 különböző országból érkeztek adatok, vagyis földrajzi helyzettől függetlenül kimutatható volt a jelenség.

A kutatók vélekedése szerint több magyarázat lehet a magasabb hőre. Lehet, hogy biológiai funkciók hibájára reagáló anyagcsere-folyamatok okozzák, vagy valami akadályozza a testhő leadását. Az is lehet, hogy egy közös ok van, vagy gyulladás, vagy a stressz okozza egyszerre a lelkiállapot romlását és a hőmérséklet növekedését.

A kutatás nem csupán a magasabb testhőt mutatta ki, de azt is, hogy minél magasabb a test hőmérséklete, annál súlyosabbak a depressziós tünetek. Statisztikailag nem jelentős mértékben, de úgy tűnt, hogy a súlyosabb depressziós tünetek a napi testhőváltozás csökkenésével is jártak.

Egy másik kis csoporton végzett kutatás arra jutott, hogy a forró fürdő és a szaunázás csökkenti a depresszió tüneteit. Lehetséges, hogy ezek úgy váltanak ki kedélyjavító hatást, hogy közben a szervezet verejtékezés általi hőszabályozását beindítják.

Ironikus módon, ha felmelegíted az embereket, az lehúzza a testhőmérsékletüket, és a hatása tovább tart, mintha közvetlenül lehűtöd őket, mondjuk, jeges fürdővel. Mi lenne, ha követnénk a testhőmérsékletet, és így időzítenénk a depressziós emberek felmelegítéses kezelését?

– vetette fel Ashley Mason, az UCSF pszichiátere.

(ScienceAlert)

Rovatok