Index Vakbarát Hírportál

Valóra válhat az Alzheimer-kórt előre jelző vérvizsgálat

2024. február 19., hétfő 21:18

A gépi elemzés olyan fehérjéket azonosított, amik alapján 15 évre előre jelezhető a rettegett betegség kialakulása.

A Nature Aging tudományos folyóiratban megjelent beszámoló szerint egy új kínai kutatás nyomán lehetséges az emlékezet elvesztésével és szellemi leépüléssel járó gyógyíthatatlan betegség, az Alzheimer-kór előrejelzése.

A sanghaji Fudan Egyetem munkatársai az Egyesült Királyság Biobank nevű egészségügyi adatbázisán végeztek számítógépes elemzést. A Biobank több mint 52 ezer beteg vérmintáit tartalmazza 14 évre visszamenően – közülük 1417 esetben diagnosztizáltak demenciát. Az elemzés megállapította, hogy a betegséget a vérből kimutatható négy fehérje – a GFAP, NEFL, GDF15 és LTBP2 – normálisnál magasabb szintje erős bizonyossággal, több mint egy évtizeddel előre jelzi. 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a Földön jelenleg 55 millió ember él demenciával. A probléma, hogy a betegség évekig lappang, mielőtt az emlékezet zavara alapján felismernék.

Amikor diagnosztizálják, már szinte túl késő, és lehetetlen visszafordítani

– mutatott rá a kutatás egyik szerzője, Csianfeng Feng.

Már korábbról is voltak adatok arról, hogy az adatok elemzésén fennakadó GFAP fehérje biológiai nyom lehet. A GFAP az asztrocita idegsejtek szerkezeti eleme, magas szintje a vérben a demencia kétszeres, és az Alzheimer-kór háromszoros kockázatát jelzi.

A kutatók gépi tanulást alkalmazva vizsgálták a fehérjék szerepét a különböző korú, nemű és hátterű embereket tömörítő Biobank-adatokon. Az adatbázist megosztották, egyik harmadát betanításra használták, a maradék kétharmadot tesztelésre. A modell 90 százalékos pontossággal előre tudta jelezni a demencia kialakulását.

A szakmai vélemények szerint az ilyen kutatások nagyon fontosak a korai terápiás beavatkozáshoz, és sürgették az eredmények mielőbbi visszaigazolását, és a különböző demenciatípusok azonosítását a felfedezett biomarkerek alapján.

(Nature)

Rovatok