Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen landolt a Holdon az amerikaiak űrkompja

2024. február 23., péntek 06:59

Sikeresen landolt a Holdon a NASA új projektjének űreszköze, az Odie névre keresztelt holdkomp, ezzel hivatalosan is az IM–1 névre keresztelt küldetés az első olyan magánmisszió, amely épségben landolt a Hold felszínén. A holdkomp célja, hogy előkészítse az űrhajósok 2026-ra tervezett holdra lépését.

Az Odysseus magánűrszonda egyhetes útja után sikeresen landolt a Hold poros felszínén. A fedélzeten a NASA technológiája van, amely az ügynökség reményei szerint előkészíti az utat olyan küldetésekhez, amelyekben már emberek vesznek részt. A tervek szerint 2026-ban már űrhajósok landolhatnak a Holdon – írja a SkyNews.

A houstoni irányítóteremben óriási ovációval fogadták a leszállás sikerét, Bill Nelson, a NASA igazgatója „diadalnak” és „óriási előrelépésnek” nevezte az Intuitive Machines, vagyis az IM–1 küldetést az egész emberiségre nézve.

A sikeres leszállást követő televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy

több mint fél évszázad óta először tért vissza az Egyesült Államok a Holdra.

A rakéta február 15-én, helyi idő szerint reggel 6.05-kor indult a floridai Kennedy Űrközpontból. Az Odie-t egy SpaceX Falcon 9 rakéta lőtte ki Föld körüli pályára, ezt követően a rakéta levált Odie-ról, így a Holdra leszálló egység egyedül repült át az űrön. 

A holdkomp célja, hogy az 1972–es Apollo–17 küldetés óta először újra amerikai űrhajósok lépjenek az égitestre. 

A telefonfülke nagyságú és saját motorral rendelkező holdlandoló a fedélzetén található csillagtérképről tájékozódott, akkumulátorait a Nap felé fordulva tölti fel. A landolást a Hold gravitációs ereje segítette az égitest déli pólusának közelében a Shackleton-kráternél. Itt, a nemzetközi űrversenyben is fontosnak számító területen, a felszín alatti jeges területeket kutatja majd az Odie, hiszen az értékes erőforrást ivóvízzé alakíthatják át az űrhajósok, vagy akár rakéta-üzemanyaggá az űrbe mélyebbre ható küldetésekhez.

A holdkompról és a küldetésről ebben az írásunkban olvashat részletesebben.

(Borítókép: Az Intuitive Machines alkalmazottai ünneplik, hogy az első kereskedelmi vállalatként űrszondával landoltak a Holdon 2024. február 22-én. Fotó: Houston Chronicle / Hearst Newspaper / Getty Images Hungary)

Rovatok