Index Vakbarát Hírportál

Egy 240 millió éves tengeri hüllőt fedeztek fel, amely a kínai sárkányra hasonlít

2024. február 24., szombat 12:17

Egy triász kori, 240 millió éves állatot mutattak be a tudósok, miután részletes információkat kaptak annak maradványaiból. Mint kiderült, a dinoszaurusznak 32 különálló nyakcsigolyája és uszonyai voltak. A kutatók szerint az állat olyan lehetett, mint a kínai kultúrából ismert sárkány.

A tudósok most először tudták ábrázolni teljes egészében a 240 millió évvel ezelőtt élt tengeri hüllőt, a Dinocephalosaurus orientalist – írja a Sky News.

A kutatók először 2003-ban szereztek tudomást a fajról, amelynek kövületeit a dél-kínai Kujcsou tartományban fedezték fel. Nemrég azonban újabb példányok maradványai kerültek elő, ami révén a szakértők már teljes képet kaptak a lényről.

Először láthatjuk teljes egészében ezt a figyelemre méltó, hosszú nyakú állatot

– mondta a kutatócsoport egyik tagja, Nick Fraser, aki a National Museums Scotland munkatársa.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a triász korszakban élt dinoszaurusznak 32 különálló nyakcsigolyája és úszásra alkalmas végtagjai voltak. A kutatók ezen túl halmaradványokat találtak az állat gyomrában, így az is kiderült, hogy a lény ragadozó volt, amely jól alkalmazkodott az óceáni élethez.

A vizsgálatok alapján a kutatók megállapították, hogy az állat a kínai kultúrából ismert sárkányhoz hasonlítható.

Biztosak vagyunk abban, hogy az állatról készített rajzunk, amely a hosszú nyakú, kígyószerű mitikus kínai sárkányra emlékeztet, az egész világ képzeletét megragadja majd

– mondta Nick Fraser.

Rovatok