Index Vakbarát Hírportál

Egy életre elegendő filmet tárol az új optikai lemez

2024. március 2., szombat 19:15

Különleges anyag és lézeres technika segítségével száz rétegben tárolható adat az optikai lemezen.

A Sanghaji Műszaki Egyetem kutatói olyan optikai adathordozót alkottak, amely egy DVD vagy Blu-ray méretével megegyező korongon 200 000 gigabájtnyi adatot képes tárolni. Ekkora tárhelyen mintegy 40 000 DVD férne el, vagyis majdnem száztíz évig lehetne fedezni az esti műsort.

A Nature magazinban bemutatott hardver a legfejlettebb merevlemezek adatsűrűségének 24-szeresét tudja, és az átlagos Blu-ray adatsűrűségének 4000-szeresét.

Az optikai lemezek tartósak, olcsók, de a kapacitásuk korlátozott, mivel egy rétegben viszik fel rájuk az adatokat. A korlát feltörése érdekében már kifejlesztettek olyan módszereket, amelyekkel több rétegben kerülhet adat egy ilyen lemezre – a gyakorlati akadály ezeknél az, hogy az írás és olvasás megoldása bonyolult optikai rendszert igényel.

A kínai kutatók arról számoltak be, hogy száz rétegben tudtak adatokat rögzíteni. A hordozóközegre felvitt pötty – ami bitként 1-et vagy 0-t jelent – 54 nanométeres, vagyis a látható fény hullámhosszának tizede.

Az írási technika két lézeren alapul, egy 515 nanométeres zöld lézer elindítja a pötty képződését, egy vörös, 639 nanométeres lézer pedig leállítja azt. A lézerek alkalmazásának időzítésével érik el, hogy a létrejövő adatpont átmérője kisebb, mint az azt létrehozó fény hullámhossza.

Az olvasás is két fázisban történik: egy 480 nanométeres kék lézer hatására a pontok fluoreszkálni kezdenek, míg egy narancsszínű, 592 nanométeres lézer „leoltja” a fluoreszkáló pöttyöket.

A kulcs a lemez különleges anyaga,

 az AIE-DDPR, ami máshogy reagál különböző hullámhosszú fényre.

10 évig kerestük ezt az anyagot. A nehézséget az jelentette, hogy hogyan reagál az anyag az írásra és olvasásra, különösen háromdimenziós geometria esetén

– mondta Min Gu, a Sanghaji Műszaki Egyetem professzora, aki egyébként meglepődött, milyen jól működött a nanoadat-tárolás a különleges új anyagban.

Az AIE-DDPR egyébként teljesen kompatibilis a DVD-tömeggyártással, egy lemez előállítása 6 percbe telik.

Az új lemezekre épülő adattároló rendszer egy stadion méretű terület helyett egyetlen szobában képes exabit-nagyságrendű adat tárolására. Aki ezt aggasztóan kevésnek találja, azzal biztatják a kutatók, hogy a hordozó anyaga és az optika további fejlesztésével tovább növelhető a rögzített adatrétegek száma.

(IEEE Spectrum)

Rovatok