Index Vakbarát Hírportál

7300 éve történt az emberi történelem legnagyobb vulkánkitörése

2024. március 4., hétfő 08:23

A Kikai-Akahoya esemény többször akkora volt, mint korábban gondolták.

A japán Kobei Egyetem kutatói azonosították a történelem legnagyobb ismert vulkánkitörését. Az előző rekorder az indonéz Mount Tambora 1815-ös kitörése volt.

A Kikai-Akahoya kitörés a japán Kjúsú szigetétől délre található törésvonalnál, a Filippinó-lemez és az Eurázsiai-lemez találkozásánál történt. Itt található a tenger mélyén a Kikai vulkán, amely az elmúlt 140 ezer évben legalább három nagy kitörést produkált – a szóban forgó kitörés is ismert volt, de csak a legutóbbi kutatások fedték fel valódi léptékét.

A Kikai-Akahoya kutatásához a szakemberek részletes térképet készítettek a környező tengerfenékről és próbafúrásokat végeztek: mintegy 4500 négyzetkilométeres területen találtak a kitörés korszakából származó vulkáni üveget. A vizsgálatok alapján a korábbi becslés duplája, mintegy 133-183 köbkilométernyi üveg hullhatott a tengerbe a kitörés nyomán. 

Az esemény során összesen 450 köbkilométernyi anyag lökődhetett ki – így ez volt az utolsó jégkorszakot követő holocén korszak, vagyis 

az elmúlt 11 700 év legerősebb vulkánkitörése.

A földtörténeti vulkánkitörések listáján ezzel egyébként nem tartozik a legnagyobbak köze, ott ugyanis több ezer köbkilométernyi anyagot kirobbantó katasztrófák tucatjai sorakoznak. A szumátrai Toba szupervulkán a jelenlegi becslések szerint több mint tízezer köbméter anyagot lövellt ki 74 ezer évvel ezelőtt, és többéves lehűléssel járó, az ember őseit is megtizedelő globális csapás volt.

A legutóbbi évek legnagyobb ismert vulkánkitörése a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai volt 2022-ben. Ebből mintegy 6-7 köbkilométer anyag került a tengerbe, miközben a kitörés 100-200 megatonna TNT-robbanásának megfelelő energiát szabadított fel, vagyis többszöröse volt a valaha felrobbantott legerősebb hidrogénbombának.

(EurkeAlert, LiveScience)

Rovatok