Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus újabb rémisztő szövődményére bukkantak a kutatók

2024. március 5., kedd 09:58

A koronavírusos megbetegedés növeli az autoimmun betegség kialakulásának kockázatát a fertőzést követő egy évben – derült ki egy dél-koreai és japán tanulmányból.

A kutatók 10 millió koreai és 12 millió japán felnőtt orvosi adatait használták fel annak megállapítására, hogy azoknál, akik elkapták a Covid–19-et, nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak-e autoimmun gyulladásos reumatikus betegséget (AIRD) a fertőzést követő évben.

A Covid-csoportot egy nem fertőzött kontrollcsoporttal és egy olyan betegcsoporttal vetették össze, akik ugyanabban az időszakban – 2020 és 2022 között – influenzában szenvedtek.

A kutatók a koreai és japán alanyoknál is ugyanazt tapasztalták, miszerint a Covid-fertőzést követő egy évben az autoimmun betegségek fokozott valószínűséggel fordultak elő.

Az általános populációhoz képest a Covid-csoportban mintegy 25%-kal magasabb volt az AIRD kockázata. Az influenzás csoporthoz képest a korábban koronavírussal fertőzötteknél az autoimmun betegségek kockázata mintegy 30 százalékkal volt magasabb.

Az Annals of Internal Medicine című szakfolyóiratban hétfőn közzétett eredmények szerint minél súlyosabb volt egy személy Covid-járványa, annál nagyobb volt a kockázata egy új autoimmun betegség kialakulásának.

A kutatók azt is megállapították, hogy a Covid elleni védőoltás valamennyire csökkentette az új autoimmun betegség kialakulásának kockázatát – bár azt, hogy milyen mértékben, nem közölték.

Az egy évnél régebben elkapott koronavírus-fertőzés esetében az AIRD-betegségek kockázata visszaállt a normális szintre – írja a Stat News a kutatás eredményeire hivatkozva.

Tavaly decemberben – ahogy az Indexen megírtuk – a pekingi és észak-kínai kórházak a légzőszervi betegségben szenvedő gyermekek egyre növekvő hullámával küzdöttek a Covid–19 után kialakult szövődmények okozta légzőszervi megbetegedések miatt

Rovatok