Index Vakbarát Hírportál

Új, életre alkalmas bolygó lehet születőben

2024. március 6., szerda 06:02

Olasz kutatók szerint a Bika csillagképben található HL Tarui nevű csillag körül épp bolygóképződés zajlik. Nem kizárt, hogy új bolygó van születőben, mivel minden jel szerint nagy mennyiségű víz van jelen a 450 fényévnyire lévő területen.

A víz az általunk ismert élet alapvető alkotóeleme. A tudósok úgy vélik, hogy a bolygók kialakulásának korai szakaszában szükséges összetevő. A közelmúltban egy földi távcső meggyőző bizonyítékot fedezett fel vízgőzre a fiatal csillag körüli gáz- és porkorong belső régiójában – írja az interestingengineering.com

Az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) nemzetközi csillagászcsapat – akik feltérképezték a víz eloszlását a belső korongban – arra számít, hogy ebben a zónában bolygók alakulnak ki.

Soha nem gondoltam volna, hogy képet készíthetünk a vízgőz óceánjairól ugyanabban a régióban, ahol egy bolygó valószínűleg kialakulóban van

– mondta Stefano Facchini, az olaszországi Milánói Egyetem csillagásza, a kutatás vezető szerzője.

A teleszkóp a HL Taurit, egy fiatal, Naphoz hasonló csillagot vette célba, amely 450 fényévre található a Földtől a Bika csillagképben.

Megdöbbentő eredmények

Meglepő módon a csillagászok nagy mennyiségű vizet észleltek a HL Tauri korongjában lévő rés körül, pontosabban a belső korong – a becslések alapján – „legalább háromszor annyi” vizet tartalmaz, mint a Föld óceánjai összesen.

A sajtóközlemény szerint ez az első alkalom, hogy egy földi távcső lehetővé tette a tudósok számára, hogy számszerűsítsék a csillagot körülvevő vízgőz mennyiségét.

Igazán figyelemreméltó, hogy nemcsak észlelni, hanem részletes képeket is tudunk készíteni és térben felbontani a tőlünk 450 fényévre lévő vízgőzt

– mondta Leonardo Testi társszerző, az olaszországi Bolognai Egyetem csillagásza. 

Ezek a gyűrű alakú rések arra utalnak, hogy a fiatal bolygószerű égitestek aktívan gyűjtik a csillagok anyagát, és fokozatosan bolygóvá fejlődnek.

Új betekintés a bolygók fejlődéséhez szükséges feltételekbe

A tudósok régóta vitatkoznak azon, hogy a Föld – a vizet hordozó aszteroidák mellett – hogyan jutott ennyi vízhez.

Az új eredmények egy olyan mechanizmusra utalnak, amely azt mutatja, hogy a bolygók már az aszteroidaütközések előtt elkezdhetnek vizet felhalmozni a környezetükből. 

Eredményeink azt mutatják, hogy a víz jelenléte hogyan befolyásolhatja egy bolygórendszer fejlődését, ahogyan azt a mi Naprendszerünkben is tette mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtt

– tette hozzá Stefano Facchini a sajtóközleményben.

A csillagászok kiemelik, hogy a víz eloszlásának feltérképezése a korongban a földi távcsövek segítségével jelentős kihívást jelentett, a Föld légköre ugyanis blokkolja a távoli égitestekről érkező csillagászati jelek beérkezését.

A Chilében található ALMA hihetetlenül részletes adatokat és fotókat rögzített, ami bizonyítja a teleszkóp figyelemre méltó képességeit.

Nem ez az első eset azonban, hogy vízgőzre utaló jeleket észleltek egy bolygóképző fiatal csillag körüli belső korongban. 2023 júliusában a kutatók a James Webb űrteleszkóp segítségével vizet fedeztek fel a PDS 70 csillag korongjában.

(Borítókép: Handout / Európai Déli Obszervatórium / AFP)

Rovatok