Index Vakbarát Hírportál

A Google kínai mérnökét AI-titkok ellopásával vádolják

2024. március 7., csütörtök 19:31

Az Egyesült Államok vádat emelt egy volt Google szoftvermérnök ellen mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos üzleti titkok ellopásának gyanúja miatt, Linwei Ding a Google-nél töltött évei alatt a cég hálózatáról folyamatosan másolt át adatokat saját gépére, miközben Kínában egy technológiai vállalat technológiai igazgatói pozíciót ajánlott neki, ő maga pedig elindította saját technológiai vállalkozását is. Az FBI igazgatója szerint a férfi esete a legújabb példája annak, hogyan akarják a kínai vállalatok az amerikai innovációt megszerezni.

Az Egyesült Államok vádat emelt egy volt Google szoftvermérnök ellen mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos üzleti titkok ellopásának gyanúja miatt: a kínai állampolgár titokban két kínai vállalatnál dolgozott – írta meg a BBC.

Linwei Ding, más néven Leon Ding ellen négy vádpont miatt emeltek vádat Kaliforniában, és szerdán letartóztatták. A kínai állampolgár állítólag több mint 500 bizalmas aktát lopott el. Ha elítélik, akár tíz év börtönre és 250 000 dollár pénzbüntetésre is számíthat.

A kínai szoftvermérnök által megsértett üzleti titkok a Google szuperszámítógépes adatközpontjainak infrastruktúrájára vonatkoznak, amelyeket nagy mesterségesintelligencia-modellek tárolására és betanítására használnak.

Technológiai igazgató és cégtulajdonos is volt

A vád szerint a mérnököt 2019-ben vette alkalmazásába a Google. A vállalat hálózatán tárolt információkat a gyanú szerint 2022 májusában saját Google-fiókjába kezdte feltölteni. Az adatok átmásolása rendszeres időközökkel egy éven keresztül zajlott.

A férfi ezzel egy időben állítólag több hónapot töltött Kínában, és a Beijing Rongshu Lianzhi Technologynál, egy induló technológiai vállalatnál dolgozott, amely megkereste a mérnököt, és a vád szerint havi 14 800 dollárt (átszámítva közel öt és fél millió forintot) ajánlottak fel neki, hogy legyen a cég technológiai igazgatója.

Emellett a szoftvermérnök elindította saját technológiai cégét, a Shanghai Zhisuan Technologyt, amely a mesterséges intelligenciára és a gépi tanulásra helyezte a hangsúlyt, és amelyben az akkor még Google-nél dolgozó férfi magát nevezte ki vezérigazgatóvá.

Az ügyészek azt állítják, hogy Ding soha nem beszélt egyik cégnél végzett munkájáról sem a Google-nek. A vádirat szerint egy kínai székhelyű szervezethez fordult, hogy segítsenek neki fejleszteni üzletét, amelyet 2023 novemberében egy befektetői konferencián be is mutatott Kínában.

A következő hónapban a Google észrevette, hogy a mérnök megpróbált több fájlt feltölteni a személyi számítógépére, miközben Kínában tartózkodott. Amikor visszatért az Egyesült Államokba, a Google tudta nélkül, Ding állítólag egy egyirányú jegyet foglalt San Franciscóból Pekingbe, mielőtt december 26-án benyújtotta lemondását a technológiai óriásnál betöltött pozíciójáról.

A Google napokkal később értesült róla, hogy a férfi részt vett a befektetői konferencián, akkor felfüggesztette a hozzáférését, tevékenységi előzményeiben azonban megtalálta a jogosulatlan fájlátviteleket.

Az eset a nagyhatalmi verseny része lehet

José Castaneda, a Google szóvivője elmondta, hogy a vállalat szigorú biztosítékokat alkalmaz bizalmas kereskedelmi információinak és üzleti titkainak eltulajdonításának megakadályozása érdekében, hozzátéve, hogy a vállalat gyorsan értesítette a hatóságokat, amikor bizonyítékot talált a jogsértésre.

Merrick Garland, az Egyesült Államok főügyésze szerdai nyilatkozatában kijelentette, hogy Linwei Ding önös haszonszerzés céljából dolgozott olyan cégeknél, amelyek „előnyre törekednek az AI technológiai versenyében”.

Az igazságügyi minisztérium nem fogja eltűrni a mesterséges intelligencia és más fejlett technológiák eltulajdonítását, amelyek veszélyeztethetik nemzetbiztonságunkat

– mondta Garland.

Christopher Wray, az FBI igazgatója kijelentette, hogy Ding tettei „a legújabb példái annak, hogy a kínai vállalatok hogyan akarják ellopni az amerikai innovációt”.

Rovatok