Index Vakbarát Hírportál

Akkumulátoreső hull Németországra az űrből

2024. március 7., csütörtök 17:22

Egy 2,6 tonnás akkumulátortömb száguld éppen a Föld felé, amely 2021-ben vált le a Nemzetközi Űrállomásról, és három év keringés után elméletileg pénteken fog becsapódni Németországban. Azt még nem tudják, pontosan hol.

Három évvel ezelőtt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ledobta a platformot, amely azóta száguld az űrben. A NASA szerint az elemtömbnek legfeljebb négy évig kellett volna keringenie a Föld körül, majd elégnie a légkörben. Most mégis küszöbön áll a légkörbe való visszatérése.

Mint az illetékes Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium csütörtökön bejelentette, a blokk pénteken csapódik a Földbe.

Az objektum egy akkumulátorokkal ellátott platform, amely 2021. március 21-én vált le a Nemzetközi Űrállomásról, az ISS-ről. Az objektum teljes mérete 4×2×1,5 méter, tömege 2600 kg

– közölte a minisztérium.

A BILD szerint az akkumulátor blokkja várhatóan több száz darabra fog széttörni – némelyikük még így is több kilogrammot nyomhat majd. Az nem világos, hogy a szilánkok pontosan hol kötnek ki, de a számítások szerint Németországban egy 35 kilométer széles folyosó lehet érintett, valahol a Ruhr-vidék és Cottbus között.

Rovatok