Index Vakbarát Hírportál

Másodpercekkel az indulás előtt lefújták a Szojuz űrhajó indítását

2024. március 22., péntek 15:01

Az űrhajósok nem voltak veszélyben. Szombaton indulhatnak el, de így jóval tovább tart, míg elérik a Nemzetközi Űrállomást.

21 másodperccel felszállás előtt automatikusan leállt a Roszkozmosz Szojuz MS-25 űrhajójának indítása a Bajkonur űrközpontban – írja az Ars Technica.

Az űrhajó fedélzetén hárman – a fehérorosz Marina Vaszileckaja, az orosz Oleg Novickij, és az amerikai Tracy C. Dyson – indultak volna a Nemzetközi Űrállomásra.

Nem ismert, hogy pontosan milyen technikai hiba okozta az indítás lefújását – a CNN értesülései szerint az indítóállásról a hordozórakétához csatlakozó két vezeték közül az egyik nem vált le időben, így nem indulhatott el a hajtómű.

A Szojuz űrhajót és az azonos nevű hordozórakétát 1966 óta használja az egykori szovjet és orosz űrprogram, és közel hatvan év alatt a legkiforrottabb és legmegbízhatóbb űrhajóvá vált. Több mint 2000 felbocsátás után meglehetősen robusztus jármű, amit időjárástól függetlenül, akár hóviharban is elindítanak.

A vészleálláskor a legénység nem volt veszélyben. Az űrhajó elindítását legközelebb szombaton kísérlik meg. Az űrhajósok számára apró kellemetlenség, hogy az elmaradt csütörtöki indítás során mintegy három óra alatt elérték volna a Nemzetközi Űrállomást – ha sikerül, a szombati indítás után a pályák dinamikája miatt leghamarabb hétfőn dokkolhatnak az állomáson, így jóval hosszabb időt kell tölteniük a nagyon szűkös orosz űrhajóban.

Az indítás csúszása nem befolyásolta a SpaceX harmincadik teherszállító útját. A Cargo Dragon fedélzetén élelmiszerrel és minden utánpótlással a tervezett időben elindult Floridából és várhatóan szombaton érkezik a Nemzetközi Űrállomáshoz, ahol jelenleg három orosz és három amerikai űrhajós tartózkodik.

Rovatok