Index Vakbarát Hírportál

Ismét olyat csinálhat az Apple, amitől eldobjuk majd az agyunkat

2024. március 24., vasárnap 07:58

Már március végén, legkésőbb áprilisban a boltok polcaira kerülhetnek az új generációs iPad Prók, amelyek közel hat év után teljesen megújult külsővel mutatnának nagyot. A készülékek a szivárogtatások alapján mindössze 5 milliméter vastagok lesznek, köszönhetően annak, hogy 120 hertzes ProMotion technológiával ellátott OLED-panelt kapnak – emellett pedig az M3-as lapka sem marad ki az új készülékekből. Kérdéses azonban, hogy mindezt milyen áron kapjuk meg…

Hosszú hónapok, sőt már-már évek óta olvasni olyan pletykákat, amelyek szerint az Apple teljesen fel szeretné frissíteni az iPad Pro termékvonalat. Hallani lehetett vékonyabb külsőről, OLED-kijelzőről és minden korábbinál nagyobb teljesítményről, a vállalat által eddig bemutatott iPad Prók azonban egyáltalán nem ilyenek voltak. Most viszont úgy tűnik, nem kell már olyan sokat várni – a prémiumkategóriás Apple-táblagépek tényleg megújulnak, hamarosan pedig a boltok polcaira is felkerülnek. Az új készülékek három fő területen újítanak: frissül a kialakítás, a kijelző és a teljesítmény is; mutatjuk, hogy eddig mit lehet ezekről tudni.

Félelmetesen vékony

Az Apple még 2018 őszén mutatta be az első igazán „Pro” iPad-családot – ezek voltak azok a tabletek, amelyek home gomb nélkül, a teljes előlapot befedő kijelzővel kerültek forgalomba, kialakításuk pedig a vállalat aktuális dizájnnyelvezetéhez igazítva szögletes lett. Azóta eltelt hat év, az iPad Prók pedig tulajdonképpen még mindig ugyanezt a külsőt használják – egyedül a hátlapi kameraszigeten módosított az Apple. Az persze, hogy ennyi ideig nem nyúltak az iPad Prók külsejéhez nem véletlen, az almás vállalat egy olyannyira időtálló dizájnt készített 2018-ban, ami még ma is megállja a helyét; 2024-ben azonban mégis elérkezettnek tartották az időt, hogy újítsanak. A 9to5Machez eljuttatott információk alapján az új iPadek a következő dimenziókkal fognak rendelkezni:

Ezek alapján az új táblagépek öt milliméter körüli vastagsággal fognak rendelkezni, ami szó szerint félelmetesen vékony, jelenleg nincs is az Apple portfóliójában ilyen karcsú készülék. Mindez persze több kérdést is felvet – például azt, hogy mennyire lesznek strapabíróak az új iPad Prók. Elég ugyanis a tíz évvel ezelőtt bemutatott iPhone 6 Plusokra gondolni, amelyek „csak” 7,1 milliméter vékonyak voltak, mégis úgy görbültek és hajoltak a felhasználók zsebeiben, mintha arra tervezték volna őket. Igaz, a jelenlegi iPad Prók 5,9 milliméteres külsejével nincsenek ilyen problémák, a további vékonyítás azonban negatívan érintheti a készülékek időtállóságát.

Az új külső egyébként annak köszönhetően lesz kivitelezhető, hogy az Apple hátrahagyja a nagyobb helyigényű LCD- és miniLED-paneleket, helyettük pedig átállnak az iPhone-okban és Apple Watchokban is fellelhető OLED-kijelzőkre. Ezek nemcsak energiatakarékosabbak lesznek, de a fényerő és a megjelenített színek tekintetében is fejlődést vehetünk majd észre; arról nem is beszélve, hogy a feketék végre valódi feketék lesznek, az OLED-panelek képpontjai ugyanis egyénileg vezéreltek, így ahol nincs szükség arra, hogy világítsanak, képesek teljesen kikapcsolni. Ezek mellett természetesen támogatott lesz a 1–120 hertzes képfrissítés, illetve az Apple Pencilek használata is – ezekből a pletykák alapján még egy harmadik generáció is befuthat.

Csúcsteljesítmény – de milyen áron?

A kialakítás és a kijelző mellett az iPad Prók teljesítmény tekintetében is a csúcsok csúcsát fogják képviselni – szinte biztosra vehetően az Apple saját fejlesztésű M3-as lapkái fognak majd a tabletekben ketyegni. Az M3 legnagyobb előnye az elődökhöz képest, hogy azok már az iparágvezető három nanométeres gyártástechnológiával készültek, ami lehetővé teszi, hogy minden korábbinál több tranzisztor kerüljön a lapkába. Mindennek köszönhetően drasztikusan megnőtt a chip számítási és grafikai teljesítménye is. Az új generációs GPU például gyorsabb és hatékonyabb, bevezet egy új technológiát, a dinamikus gyorsítótárazást, emellett pedig a lapka az A17 Próhoz hasonlóan már támogatja a hardveresen gyorsított sugárkövetést is.

És hogy mindez mit jelent számokban? Az M3-ban található nyolcmagos CPU négy nagy teljesítményre optimalizált és négy energia­takarékos magja körülbelül 20 százalékkal nagyobb számítási teljesítményre képes, mint az előd, míg a tízmagos GPU körülbelül 25 százalékkal erősebb. Mindez annak tudható be, hogy a chip már három nanométeres technológiát használ, az M2 körülbelül 20 milliárd tranzisztora helyett pedig már 25 milliárd fért az M3-ba. A legnagyobb előrelépés mindezek ellenére a Neural Engine esetében tapasztalható, a 16 magos egység körülbelül 60 százalékkal nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik, minek köszönhetően a gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló feladatokat sokkal könnyebben végzi majd el az iPad. Erre egyébként kifejezetten nagy szüksége lesz, ugyanis a jelek szerint az iOS 18-cal és az iPadOS 18-cal fejest ugrik az Apple a mesterségesintelligencia-alapú fejlesztések tengerébe.

Mindennek persze az ára is meglesz. A legfrissebb értesülések szerint az Apple 1500 dolláros indulóárat szánna a 11 hüvelykes modellnek, míg a nagyobb, 12,9 hüvelykes iPad Prót 1800 dollártól kínálnák. Teljesítmény és specifikációk tekintetében elméletben nem lenne eltérés a két modell között, a 300 dolláros felár tehát egyedül a (sokkal) nagyobb kijelzőt foglalná magába, vélhetően mindkét esetben 256 gigabyte induló tárhellyel. Ez azt jelenti, hogy idehaza alsó hangon 750 ezer forintot kérhet el a vállalat a kisebb, míg 900 ezer forintot a nagyobb modellért, ami drasztikus áremelés – jelenleg ugyanis 400 és 550 ezer forintról indul a két iPad Pro. Ahogy említettük, az új, OLED-paneles iPad Prókat már március végén/április elején leleplezheti az Apple, ekkor hivatalosan fény derül majd minden részletre.

Rovatok