Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan egy tablettával szerezhetünk magunknak izmot

2024. március 25., hétfő 16:11

Az egereknek már sikerült kiváltani az egéredzéseket a SLU-PP-332 vegyülettel, a kísérletek nagy haszonnal kecsegtetnek, úgyhogy már csak néhány év és az emberek is ráállhatnak a tablettára. Nem mindig, de néhány fáradtabb estén jól jöhet az izomépítő tabletta.

A SLU-PP-332 egy olyan vegyület, ami képes utánozni egy edzés fizikai hatásait – olvasható a Futurism portálon. 

Bahaa Elgendy, a St. Louis-i Washington Egyetem Orvostudományi Karának aneszteziológus professzora, aki az új vegyület fő kutatója, azt mondta:

Az edzést nem tudjuk kiváltani, a testmozgás minden szinten fontos, de sokszor helyettesítőre lehet szükségünk. Ilyenkor jöhet jól a tabletta.

A vegyület ígéretes eredményeket és kevés mellékhatást mutatott rágcsálósejtekben – bár a Floridai Egyetem tavaly őszi, az SLU-PP-332-vel kapcsolatos tanulmánya szerint több állatkísérletre van szükség a biztonságosságának tesztelésére, mielőtt humán teszteket végeznének.

A tabletta számos módon segíthet azoknak, akik betegség vagy testi fogyatékosság miatt nem tudnak edzeni, vagy akár azoknak is, akik gyorsan fogytak a súlycsökkentő gyógyszerektől, de még nem erősítették meg az izmaikat. Kiegészítheti az edzésprogramokat, hogy a betegek számára is több haszonnal járjon.

A gyógyszer vegyületét az ösztrogénhez kapcsolódó receptorokként vagy ERR-ként ismert speciális fehérjékként több mint egy évtizedes tanulmányozás után azonosították. Miután alaposan megvizsgálták e fehérjék szerkezetét és a másokhoz kötődő molekulákat, Elgendy és kollégái a szó szoros értelmében új molekulákat terveztek az ERR-ek szintézisére és utánzására – innen ered az új vegyület.

A kísérletbe bevont rágcsálóknál javította az állóképességet, amikor futópadon futottak, ami embereknél is megkönnyítheti és hatékonyabbá teheti az edzéseket. De legalább öt év kell ahhoz, hogy az emberek bevehessék az SLU-PP-332-t, mivel még mindig kísérleti fázisban van csak.

Rovatok