Index Vakbarát Hírportál

Évek óta várt funkció érkezik a Windows 11-be

2024. március 25., hétfő 06:32

Hosszú évek után végre frissíti a Microsoft a Windowsba épített Jegyzettömb alkalmazást, ami ezentúl képes lesz észlelni és akár automatikusan javítani az elgépeléseket, helyesírási hibákat.

Egyes felhasználóknál már megjelenhetett a windowsos Notepad, azaz a Jegyzettömb alkalmazás 11.2402.18.0-s verziószámmal ellátott kiadása, ami egy évek óta várt újdonságot hoz el az alapértelmezett appba – a helyesírás-ellenőrzést.

A frissítés után a Jegyzettömb kiemeli a rosszul írt szavakat, és javaslatokat ad, így könnyen azonosíthatja és kijavíthatja a hibákat. Emellett a Microsoft bevezette az automatikus javítást is, amely zökkenőmentesen javítja a gyakori gépelési hibákat még gépelés közben.

A helyesírás-ellenőrzés használata a Notepadben rendkívül egyszerű, mivel a hibásan írt szavak automatikusan piros színnel aláhúzódnak – ahogy azt más alkalmazásokban is megszokhatta. A hibák kijavításához kattintson vagy koppintson a hibásan írt szóra, majd a legördülő menüből válassza ki, hogy mire is gondolt pontosan.

A Jegyzettömb új verziója továbbá arra is lehetőséget ad, hogy egy dokumentumon belül figyelmen kívül hagyjon bizonyos szavakat, illetve a felhasználó újakat is hozzáadhat a szótárhoz, így azokat a későbbiekben nem jelöli helytelenként az alkalmazás.

A frissítést elsőként a Canary és Dev csatornákon lévő tesztelők kapják meg, publikus bevezetésre valamikor a következő hetekben lehet számítani – derült ki a Microsoft által kiadott közleményből.

Rovatok