Index Vakbarát Hírportál

Működik a rák elleni oltás a kutyáknál

2024. március 29., péntek 21:39

A rákos sejtek a szervezet saját szöveteinek tűnnek, és az autoimmun betegségekből tudjuk, hogyan lehet támadni őket. A sikeres oltás az embereknek is reményt jelent, azonban a tapasztalatok szerint nem minden kutyánál ugyanolyan hatásos.

Kedvező eredményeket mutat a 2016 óta folytatott klinikai teszt, amelyben kutyáknak kifejlesztett rák elleni oltóanyag hatásosságát vizsgálják, és ha beválik, akkor az eredmény jelentős előrelépés lehet az embereknek kifejlesztett rák elleni oltóanyagokra nézve is.

A vizsgálatba 300 ebet vontak be és oltottak. A 12 hónapos túlélési arány bizonyos daganatok esetében 35-ről 60 százalékra nőtt, számos esetben a tumorok mérete is csökkent.

A hivatalos nevén kutya EGFR/HER2 peptid rák elleni immunterápiás kezelés autoimmun betegségek kutatásából nőtt ki, amelyek olyan esetek, amikor a szervezet védekezőrendszere saját szöveteit és sejtjeit támadja. Ami az autoimmun betegség esetében problémás, itt maga a küldetés.

A tumorok sok szempontból olyanok, mint az autoimmun betegségek célpontjai. A rákos sejtek a saját szöveteid, amit megtámad az immunrendszer. A különbség, hogy ebben az esetben tényleg azt akarjuk, hogy támadja az immunrendszer

– magyarázta a Yale orvosi karának reumatológusa, Mark Mamula.

Az oltás úgy működik, hogy eléri, hogy a szervezet a támadási célpontokat jelző antitesteket kapcsoljon a tumorra jellemző fehérjékhez. Az egyik ilyen fehérje az EGFR, vagyis epidermális növekedési faktor, a másik a HER2 vagyis epidermális növekedésifaktor-receptor. A két fehérje túltermelődése rákos sejtekre jellemző féktelen osztódást okoz. Az oltóanyag előnye, hogy többféle antitest termelését serkenti, így a tumor nem tud egyszerű alkalmazkodással kibújni a hatása alól és ellenállóvá válni.

Az állatorvosi onkológiában sokkal kevesebb eszközünk van, mint az humánnál. Ez a vakcina forradalmi. Állatorvosi onkológusként nem is lehetnék lelkesebb

– mondta Gerry Post

Az oltás jelenleg nem megelőző, hanem diagnózis utáni terápiaként alkalmazzák. Van olyan kutya, amelyik a csontokat érintő oszteoszarkóma diagnózis után két évvel gyógyultan él.

Nem garantált a siker

Az oltás azért is jelentős, mivel négy kutyából egynél alakul ki valamilyen daganat. A kutyák és emberek daganatos megbetegedései nagyon hasonlóak, így az oltásnak az emberek kezelése szempontjából is fontos tanulságai vannak. 

A kutyáknál, ahogy az embereknél is, spontán alakul ki a rák, növekszik, áttétet képez és mutálódik, ugyanúgy, ahogy az emberi rák

– mutatott rá Mamula.

A tapasztalatok alapján az oltás problémája, hogy nem egyformán jól hat minden kutyánál, ezért nem lehet előre látni, hogy beválik-e. Az embereknek fejlesztett ilyen oltásoknál is minden bizonnyal hasonló lenne/lesz a helyzet.

(Science Alert)

Rovatok