Index Vakbarát Hírportál

Több új AirPodsot is piacra dobhat idén az Apple

2024. március 30., szombat 17:04

Az iPhone 16-os telefonokkal és a 10. generációs Apple Watchokkal, úgy néz ki, idén végre új AirPodsokat is kapunk az Apple-től. A jelenlegi információk alapján a vállalat a negyedik generációs AirPods mellett egy olcsóbb, 100 dolláros változatot is bemutathat, ezek mellett pedig frissítik az AirPods Maxot is – igaz, ezt csak elenyészően.

Több mint két éve már, hogy az Apple bemutatta a harmadik generációs AirPodsokat, azóta azonban nem igazán nyúltak az alapmodellhez. Sok változtatást persze nem igényelt a széria – a készülék ugyanis rendkívül időtálló lett –, a jelek szerint viszont az Apple idén mégis frissíteni fogja azt; érkezik a negyedik generáció, ami ezúttal az elődöktől eltérően már két kiadásban lesz elérhető. Ha hihetünk a pletykáknak, akkor érkezni fog egy olcsóbb, „lite” vagy „mini” jelzésű AirPods 4 is az eddig megszokott alapmodell mellé. De miben újít a széria? – erre a kérdésre próbálunk választ adni az alábbi cikkben.

Új dizájn, kényelmesebb formaterv

A jelenlegi AirPods-felhozatal meglehetősen kaotikus, az almás cég azonban nem fogja megkönnyíteni a helyzetünket idén sem. Jelenleg négy különböző modell közül választhatunk: a csúcskategóriát a fülekre helyezhető AirPods Max képviseli, amit a hallójáratba illeszthető, sokkal kisebb AirPods Pro követ. Utána következik a harmadik generációs AirPods, míg a sort a második generációs fülhallgató zárja, amit 2019-ben, tehát több mint öt éve mutatott be a vállalat – ennek ellenére azonban továbbra is aktívan gyártják, sőt drágábban árulják, mint a megjelenés pillanatában. Öt évvel ezelőtt a 2. generációs AirPods indulóára ugyanis 59 990 forint volt, míg manapság 62 990 forintért tudjuk ugyanazt a készüléket beszerezni.

Az idei AirPods 4 és AirPods 4 mini/lite vélhetően az utóbbi két készüléket fogja leváltani, ezzel korszerűbb megoldásokat kínálva a felhasználóknak.

Az értesülések alapján az AirPods 4 egy enyhén módosított dizájnt fog kapni, ennek ellenére még „meghamisíthatatlanul” AirPods-kinézetű lesz. Annyit lehet tudni, hogy a készülék továbbra is egy rövid szárral fog rendelkezni, a fülbe illeszthető rész azonban módosítva lesz, hogy kényelmesebb legyen a felhasználók számára. Ugyancsak újdonság lesz, hogy a készülék támogatni fogja az aktív zajszűrést is – igaz, az AirPods Prókban megtalálható szilikonharangokkal nem fog rendelkezni. Az alapmodell emellett kap egy új töltőtokot is, amit ezúttal már USB-C-csatlakozón vagy MagSafe-en keresztül lehet tölteni, továbbá fellelhető lesz rajta egy hangszóró is – akárcsak a legújabb AirPods Prók tokján.

Ezzel szemben az AirPods 4 olcsóbb változata sem az aktív zajszűrést, sem a töltőtokon fellelhető hangszórót nem kapja meg; hangzás tekintetében azonban mindkét modell a magasabb minőséget fogja képviselni – azokban ugyanis az a H2-es chip dolgozhat majd, mint ami a második generációs AirPods Prókban is megtalálható.

Ha mindez nem lett volna elég, a két modell mellett az Apple végre az AirPods Maxot is frissíteni fogja – bár a készülék rajongói nem feltétlenül lesznek oda az Apple döntéséért. A jelek szerint ugyanis a vállalat szinte semmit sem fejleszt a Max termékvonalon, az újdonságok kimerülnek abban, hogy a fejhallgató Lightning helyett USB-C-csatlakozót kap – amit csak azért cserélnek ki, mert az EU erre kötelezi őket. Ennek okán a valódi frissítésre valamikor 2025-ben lehet számítani, bár ennyi kihagyás után már az is kérdésessé vált, hogy az Apple egyáltalán folytatja-e a méregdrága „Max” termékvonalat.

Ősszel érkeznek

Az Apple legközelebb júniusban tarthat bemutatót a Worldwide Developer Conference keretein belül, akkor azonban a szoftvereken, névlegesen az iOS-en, iPadOS-en, watchOS-en, macOS-en, tvOS-en és a visionOS-en lesz a hangsúly – hardveres bejelentésekre nem igazán számíthatunk. Marad tehát a szeptemberi keynote, ahol elsősorban az iPhone-oké és az Apple Watchoké lesz a rivaldafény, ide azonban már könnyen be lehet szorítani az új AirPodsok bemutatását is – így tett a vállalat 2022-ben is. Azt, hogy az új készülékeket hogyan árazza be az Apple, egyelőre még nem tudni, a szivárogtatások alapján azonban a következőkre lehet számítani: az AirPods 4 lite/mini 99 dollárról, az AirPods 4 179 dollárról, míg az AirPods Max változatlanul 549 dollárról indulhat majd.

(Borítókép: Alex Tai / SOPA Images / LightRocket via Getty Images)

Rovatok