Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligenciával javítanának a sör ízén

2024. március 30., szombat 17:06

Belga kutatók mesterséges intelligenciát használnak a sörök ízének javítására, bár azt állítják, a sörfőzők szakértelme továbbra is létfontosságú.

A belga sörök régóta híresek változatosságukról, minőségükről és hagyományaikról. A kutatók most azt állítják, a mesterséges intelligenciát kihasználva még jobbá tették a söröket – írja a The Guardian.

A kutatást vezető Kevin Verstrepen, a Leuveni Katolikus Egyetem professzora szerint a mesterséges intelligencia segíthet az emberi aromaérzékelés összetett összefüggéseinek feltárásában.

A sör a legtöbb élelmiszerhez hasonlóan több száz különböző aromamolekulát tartalmaz, amelyeket a nyelvünk és az orrunk érzékel, majd az agyunk ezeket egy képpé integrálja. A vegyületek azonban kölcsönhatásban vannak egymással, így az, hogy hogyan érzékeljük az egyiket, a többi koncentrációjától is függ

– mondta Verstrepen.

A Nature Communications című folyóiratban kollégáival beszámolnak arról, hogyan elemezték 250, kereskedelmi forgalomban kapható belga sör kémiai összetételét 22 különböző stílusban: lagereket, gyümölcsös, szőke, nyugat-flandriai és alkoholmentes söröket vizsgáltak.

Az elemzett tulajdonságok között szerepelt az alkoholtartalom, a pH, a cukorkoncentráció, valamint több mint 200 különböző, az ízben szerepet játszó vegyület – például az élesztők által termelt észterek és a komlóból származó terpenoidok, amelyek részt vesznek a gyümölcsös jegyek kialakításában – jelenléte és koncentrációja.

Hosszú folyamat

Egy 16 fős kóstolóbizottság mind a 250 sört megkóstolta, és pontozta 50 különböző tulajdonság, például a komlóíz, az édesség és a savasság alapján, a folyamat három évig tartott.

A kutatók a RateBeer online fogyasztói értékelőplatformról 180 000 véleményt gyűjtöttek össze különböző sörökről, és megállapították, hogy míg a sörök értékelését olyan jellemzők befolyásolták, mint az ár, ami azt jelenti, hogy azok eltértek a kóstolóbizottság értékelésétől, addig a más jellemzőkkel – például a keserűséggel, az édességgel, az alkohollal és a malátaaromával – kapcsolatos értékelések és megjegyzések jól korreláltak a kóstolóbizottság értékelésével.

Az eredményeket arra használták, hogy egy meglévő sört feljavítsanak.

A kóstolóbizottság eredményei azt mutatták, hogy a kiegészítések mind az alkoholos, mind az alkoholmentes sörök értékelését javították, többek között az édesség, a testesség és az általános ízlés tekintetében.

Bár a modelleknek vannak korlátaik – csak kiváló minőségű, kereskedelmi sörökön alapuló adathalmazok felhasználásával dolgozták ki őket –, Verstrepen szerint a modellek legnagyobb alkalmazási területe az alkoholmentes sörök finomítása lehet.

A sörök szerelmeseinek azonban nem kell aggódniuk amiatt, hogy az új technológia megzavarhatja a gazdag örökséget, mivel Verstrepen megjegyezte, a sörfőzők képessége továbbra is létfontosságú.

Rovatok