Index Vakbarát Hírportál

Tovább zuhan a globális termékenység

2024. március 31., vasárnap 09:19

2064-től várhatóan csökkenni kezd a Föld lakossága, pár évtizeddel később már csak pár országban marad a cserélődési szint felett a születések száma – derül ki egy kutatásból. Az ENSZ szerint nem kellene ennyire sötéten látni a valóságot.

Az évszázad végére a Föld szinte összes országának népessége csökkenni fog – derül ki egy nemzetközi kutatócsoportnak a Lancet hasábjain közölt beszámolójából. Az országok felénél már jelenleg is a népesség számának megtartásához szükséges szint alá süllyedt a termékenységi ráta. Az eredmények az amerikai Egészségmérési Intézet, az IHME globális jelentésének részeként jelentek meg. Az IHME a Washingtoni Egyetem és a Bill és Melinda Gates Alapítvány által fenntartott egészségügyi statisztikákra szakosodott intézmény.

A kutatók a halálozási és születési adatokat felhasználva igyekeztek előrejelezni a népesedési mutatók jövőbeli alakulását. A prognózis szerint 2050-re az országok háromnegyedében csökkenni kezd a lakosság. 2100-ra pedig 204 országból 198-ban, vagyis 97 százaléknál fogyni kezdenek az emberek. Ekkorra várhatóan már csak Szamoán, Szomáliában, Tongán, Nigerben, Csádban és Tadzsikisztánban lesz a termékenység az egy nőre vetített 2,1 gyermek felett, ami a természetes pótlódást jelentő küszöbérték. 

Miközben eddig eljutunk, a gazdag országokban a termékenység folyamatosan hanyatlani fog, míg a szubszaharai Afrikában növekszik. 

A világ a következő évtizedekben egyszerre tapasztalhatja meg, hogy egy helyen zuhan a termékenység, míg máshol fellendül

– hangsúlyozta a szerző, Emil Vollset, kiemelve, hogy ezek a trendek a következő időkben teljesen átrajzolják a globális gazdaságot és a nemzetközi erőegyensúlyt.

A globális termékenység 4,84 volt 1950-ben, 2,23-ra csökkent 2021-ben. 2100-ra várhatóan 1,59 lesz. Az IHM korábbi előrejelzése szerint 

a Föld lakossága 2064-ben ér a csúcsra 

8,8 milliárd fővel, majd csökkenni kezd.

A gyermekvállalást támogató politikát vizsgálva megállapították, hogy a támogatások, a szülői szabadság és adókedvezmények összesített hatása mindössze 0,2-vel javítja a termékenységi mutatót. A kutatók szerint az ilyen intézkedések hatása kedvező, de nem befolyásolja a népesedés alakulása által leírt pályát.

Amikor már majdnem minden ország népessége csökkenni kezd, a bevándorlás teljesen nyílttá tételére lesz szükség a gazdasági növekedés fenntartásához

– jelezte Natalia Bhattacharjee, az IHME munkatársa.

Nézzük a jó oldalát!

A megállapításokkal nem értett egyet az Egészségügyi Világszervezet munkatársa, aki a Lancetben véleményezte a tanulmányt. Szerinte a modell érvényességét korlátozzák – főleg a fejlődő országok esetében – a hiányos adatok.

A szervezet szerint fontos, hogy ne szenzációként tálalják a számokat, hanem egyensúlyozzák ezek baljós és optimista vonásait. Eszerint a kisebb népességnek is vannak előnyei, jó hatással van az élelmiszer-biztonságra és a környezetre, ugyanakkor hátrányos munkaerőpiaci, társadalombiztosítási és geopolitikai szempontból. 

Miközben az Egészségügyi Világszervezet megfeddte a tudósokat, amiért nem domborították megfelelően egy közelgő társadalmi és civilizációs összeomlás kedvező oldalait, a Spanyol Nemzeti Tudományos Tanács kutatója, Teresa Castro Martin inkább azt hangsúlyozta, hogy itt csak előrejelzésekről van szó.

Az IHME szerint a globális termékenység várhatóan 2030-ban esik a természetes pótlódás szintje alá, míg az ENSZ szerint csak 2050-re jutunk el erre a pontra. Pár éven belül kiderülhet, hogy ki tippelt jobban.

(CNN, MedicalXpress)

Rovatok