Index Vakbarát Hírportál

Gyorsabban öregszenek, és visszafiatalodnak az anyák

2024. április 2., kedd 08:07

A sejtek számára felgyorsulhat és visszafordulhat az idő. A biológiai idő azonban egyáltalán nem olyan egyenes vonalú, mint amit az órával mérünk, ugyanakkor az sem teljesen világos, hogy a szövetek korának fluktuációja azonos-e a hétköznapi értelemben vett megfiatalodással.

Különös kanyarokkal jár a nők biológiai korára nézve a terhesség – derült ki harvardi tudósok kutatásából. A Cell Metabolism hasábjain megjelent beszámoló szerint egy terhesség kihordása különböző komplikációk nélkül is komoly stresszteszt, a különleges feladat terhe alatt ugyanis a nők szervezete a biológiai kort tekintve 2 évet öregedhet. Szülés után azonban, a gyermek szoptatásának idején, a biológiai kor visszaáll, és akár fiatalabb képet is mutathat, mint a terhesség előtt.

A biológiai kor a kronológiai korral szemben a szervezet állapotát tükrözi, és általában a genetikai és egészségügyi háttérből, a szervezetet érő stresszből, étrendből és életmódból számítható ki, matematikai algoritmussal. Ha például egy szerv biológiai kora öregebb, mint a kronológiai, az azt jelenti, hogy több károsodás érte, jobban elhasználódott adott idő alatt.

A Harvard Egyetem munkatársa, Vadim Gladyshev 68 várandós nőtől gyűjtött vérmintákat, és ezeket elemezve vizsgálta az epigenetikus változásokat, amiből a sejtek öregedésére következtetett. Az eljárás lényege, hogy a DNS metilációját méri – a metilcsoport hozzáadódása az epigenetikai változás, ami az öregedéssel halmozódik –, amellyel kimutatható, hogy egyes szövetek milyen gyorsan öregszenek.

Kiderült, hogy a szervezetet érő stressz a harmadik trimeszterben volt a legmagasabb, később azonban teljesen a visszájára fordultak a dolgok. Bár a terhesség alatt a kronológiai korukat 1-2 évvel megelőzték, szülés után három hónappal azonban már 

3-8 évvel fiatalabbnak tűntek.

A hatás valamivel enyhébb volt azoknál, akiknek már a terhesség előtt is nagyobb volt a testsúlyuk, és erősebb volt azoknál, akik kizárólag szoptatással táplálták a gyereküket.

Ne értsük félre

A Yale Egyetem orvosi karán ugyanezt a témát kutató Kieran O'Donnell kiemelte: az eredményben az az igazán meglepő, hogy

az emberi öregedés nem lineáris. 

O'Donnell ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a sejtek szintjén mérhető fiatalodás nem egyértelműen azonos a hétköznapi fogalmak szerinti megfiatalodással. Ami talán még lényegesebb, hogy nem tudjuk, milyen hatással van ez a későbbi egészségi állapotra vagy a várható élettartamra. O'Donnell a továbbiakban ezekre a kérdésekre próbál választ találni a vizsgálati alanyok nagyobb és sokszínűbb mintáján.

Az amerikai kutatók dolgát nehezíti, hogy a szülő nők halálozása kiugróan magas az afrikai származásúak, illetve az indián őslakosok esetében. A kérdéskör felett lebegő társadalmi problémákon túl arra is felhívták a figyelmet, hogy az eredményeket semmiképpen sem a túlsúlyosok megszégyenítéseként, vagy a szoptatást valamiféle fiatalító hatással reklámozó kampányként kell értékelni. A cél általában véve a pozitív strukturális változások és szabályozások elősegítése, amelyek támogatják az anyák és a következő generációk egészségének megőrzését.

(Science

(Borítókép:  d3sign / Getty Images Hungary)

Rovatok