Index Vakbarát Hírportál

Beépített inga mentette meg a híres tajvani felhőkarcolót

2024. április 5., péntek 10:21

Videón látható, hogyan stabilizálja egy beépített mechanizmus a világ egykor legmagasabb tornyát egy földrengés során.

Jól viselte a pár napja bekövetkezett erős földrengést Tajvan fővárosának egyik építészeti látványossága, a Tajpej 101 felhőkarcoló, amelyet egy különleges beépített inga stabilizált a természeti csapás során.

Az 500 méter magas Tajpej 101 a világ legmagasabb épülete volt 2004 végétől 2010-ig – akkor előzte meg a máig legmagasabb dubai Burdzs Kalifa, amely 828 méter magas.

A felhőkarcoló belsejében egy 730 tonnás felfüggesztett acélgolyó található, amelynek fő rendeltetése a kisebb rengések és a szél okozta kilengés tompítása. Legutóbb 2022 szeptemberében, egy 6,8 magnitúdójú rengés során védte meg az épületet – ekkor videón is megörökítették, ahogy a hatalmas tömeg kileng.

A modern épületekben sokféle megoldást alkalmaznak a földrengések hatásainak kivédésére. Például beépítenek átlós merevítéseket, vagy a talajtól függetlenül mozgó szerkezetre építik alapjait. A Tajpej 101 esetében egyszerű fizikán alapuló mérnöki megoldást alkalmaztak, egyértelmű sikerrel.

Tajvan a Csendes-óceán nyugati szélén húzódó úgynevezett tűzgyűrűn helyezkedik el, ahol a tektonikai lemezek mozgása miatt gyakori a földrengés és vulkáni tevékenység. A szerdai földrengéshez hasonló erejű földmozgást utoljára 25 évvel ezelőtt tapasztaltak Tajvanon, kisebb épületek tömege dőlt össze. Az esemény eddig 10 halálos áldozatot követelt.

(Futurism)

Rovatok