Index Vakbarát Hírportál

Mérgező anyagokkal van tele az eper és az ivóvíz egy része, amelyek talán soha nem bomlanak le

2024. április 10., szerda 07:48

Egy sor gyümölcsről és zöldségről kiderült az Egyesült Királyságban, hogy mérgező anyagokat, úgynevezett PFAS-okat tartalmaznak. A lista élén az eper szerepel.

A mesterségesen előállított PFAS-ok (per-and polyfluoroalkyl substances, magyarul per- és polifluoralkil anyagok) egyik legrémisztőbb tulajdonsága, hogy csak nagyon nehezen és lassan, adott esetben soha nem ürülnek ki a szervezetből.

Nem meglepő, hogy ezek a mérgező anyagok olyan súlyos egészségügyi problémákkal hozhatók összefüggésbe, mint a rák, a magas koleszterinszint, a vese- és pajzsmirigybetegségek, az alacsony termékenység, továbbá az immunrendszer gyengülése.

Mindemellett a születendő csecsemők és a kisgyermekek növekedését és fejlődését is befolyásolhatják. Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy kis mennyiségben nem tekintendők károsnak.

Már mindenhol ott vannak

A PFAS-anyagokat peszticidekben és háztartási termékekben, például tapadásmentes serpenyőkben, ruházati cikkekben, kozmetikumokban, ételcsomagolásokban és a tűzoltóhab előállításához is használják, de a legtöbb vízforrásban is megtalálhatók.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a PFAS-ok egyik típusát, a PFOA-t a hírhedt első kategóriába sorolta a rákkeltő anyagok sorában – írja a Daily Mail. Az Új-Dél-Walesi Egyetem a közelmúltban végzett tanulmánya szerint a globális talajvízminták 69 százaléka meghaladta a biztonságos határértékeket.

Támadnak a mérgező eprek?

Az Egyesült Királyságban egy kormányzati tesztprogram keretében az ott árusított friss zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizték, melyek egy részét a tengerentúlról importálták.

A vizsgálat eredménye kimutatta, hogy az eprek 95 százaléka tartalmazott PFAS-t.

A közkedvelt nyári gyümölcsöt követte a sorban a szőlő (61 százalék), a cseresznye (56 százalék), a spenót (42 százalék), a paradicsom (38 százalék) és az őszibarack (38 százalék). Egyéb élelmiszerekben is előfordult a toxikus növényvédő szer – például a burgonyában és az almában –, de jóval kisebb mennyiségben.

Az Egyesült Királyságban egyébként jelenleg 25-féle PFAS-peszticidet használnak, amelyek közül hatot „nagyon veszélyesnek” minősítettek.

Aggódó szakértők

Nick Mole, a Pesticide Action Network UK (Pan UK) munkatársa szerint mélységesen aggasztó, hogy a brit fogyasztóknak nincs más választásuk, mint hogy „lenyeljék ezeket a vegyi anyagokat, amelyek egy része hosszú ideig a szervezetükben maradhat”.

Mivel egyes műanyag élelmiszer-csomagolások is szennyezettek PFAS-anyagokkal, melyek jelen vannak az Egyesült Királyság ivóvizében és talajában is, sürgősen tájékoztatnunk kell az embereket az ezek fogyasztásával járó egészségügyi kockázatokról, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy kizárjuk őket az élelmiszerláncból

– vélekedett.

A Pan UK arra sürgeti a brit kormányt, hogy tiltsa be ezeket az anyagokat és támogassa a gazdákat abban, hogy biztonságosabb alternatívákat találhassanak.

Shubhi Sharma, a CHEM Trust nevű jótékonysági szervezet munkatársa elmondta, hogy a PFAS-ok teljes mértékben emberi eredetű vegyi anyagok, amelyek egy évszázaddal ezelőtt még nem is léteztek a bolygón, mára pedig már mindenütt jelen vannak.

Senki sem egyezett bele, hogy kitegyük magunkat ezeknek a káros vegyi anyagoknak. Nem volt rá lehetőségünk. Most évtizedeken keresztül együtt kell élnünk ezzel a mérgező örökséggel. A legkevesebb, amit tehetünk, hogy a PFAS-ok használatának betiltásával nem növeljük tovább ezt a mérgező terhet

– fogalmazta meg véleményét Sharma.

Káros növényvédő szerek a magyar zöldségeken és gyümölcsökön

Az Indexen írtunk róla, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) rendszeresen végez szermaradék-vizsgálatokat az élelmiszereken. A hivatal bevallása szerint határérték feletti növényvédőszer-maradványt a vizsgált minták nagyjából 1–1,5 százalékában mutattak ki a mérések.

A határérték feletti mennyiségben főleg rovarölő és gombaölő szerek szerepelnek, valamint többször találták a szakemberek az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szer nyomait is.

A NÉBIH leggyakrabban a citrusféléken azonosított az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szert. Ezeken kívül a fejes saláta, az uborka, a szamóca, az alma, a körte és a retek azok a fajok, amelyeknél többször találtak a szakemberek növényvédőszer-maradékot.

Borítókép: Getty Images

Rovatok