Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott az Apple újítása, még több életet menthetne meg a cég okosórája

2024. április 14., vasárnap 16:30

Napvilágot látott egy új, Apple által levédett szabadalom: a jövőbeli Apple Watch modellek egy teljesen új, fulladásészlelő funkcióval bővülhetnek.

Az Apple Watchok mára talán az almás vállalat legsokoldalúbb készülékeivé váltak – amellett, hogy mutatják a pontos időt, segítenek egy egészséges(ebb) életmód kialakításában, mérik az aktivitásunkat, emellett pedig észrevétlenül figyelik testünk állapotát is, kezdve a pulzusunk számától, a véroxigénszintünkön át egészen a bőrünk hőmérsékletéig.

Emellett az Apple Watchok egy rendkívül hasznos funkcióval is fel vannak vértezve: képesek automatikusan segítséget hívni, ha úgy észlelik, hogy baleset ért minket.

Az esésészlelés például 2018-ban az Apple Watch Series 4-gyel debütált. A funkció lényege, hogy az óra képes észlelni, ha viselője elesett, ezek után pedig a mentőket is riasztja, amennyiben a felhasználó mozdulatlan marad.

2022-ben az Apple Watch Series 8 ráadásul egy új vészhelyzeti móddal is bővült – ez és az újabb órák már az autós baleseteket is képesek észlelni, és ugyanúgy mentőt hívni, amennyiben nem reagálunk az óra figyelmeztető jelzéseire.

Egy most kiszivárgott szabadalom vélhetően ehhez a két fejlesztéshez lenne hasonló, annyi különbséggel, hogy

az óra ezáltal a vízben való fulladást lenne képes észlelni az órában található érzékelőkkel.

Az Apple Watch vélhetően olyan mozdulatokból, mint a kapálózás, a hirtelen megemelkedő pulzus és a merülés, következtetné ki, mikor vagyunk bajban.

Az életmentő funkció pontos működése egyelőre nem ismert, ahogy az sem kizárt, hogy végül semmi sem lesz a szabadalomból – arra azonban tökéletes, hogy betekintést nyújtson abba, éppen mi is történik az Apple laboratóriumaiban.

Rovatok