Index Vakbarát Hírportál

Érkezik a fizetős Google Chrome

2024. április 14., vasárnap 11:38

Chrome Enterprise Premium néven indította el kizárólagosan vállalati ügyfeleknek szóló előfizetéses szolgáltatását a Google, minek keretén belül fix havidíjért cserébe az ügyfelek extra védelmet és biztonságot kapnak a kibertérben.

Számos kisebb internetes böngésző kínál előfizetési lehetőséget – például azért, hogy automatikusan kiszűrjék a reklámokat, vagy hogy garantáltan privátak maradjanak netezési szokásaink – a nagyobb vállalatok esetében azonban eddig nem volt arra jelentősebb példa, hogy egy előfizetésért cserébe valami pluszt adnának a felhasználóknak – eddig.

A Google ugyanis úgy gondolta, hogy elérkezett az idő, hogy még több pénzt szerezzenek,

ezért elindították a Google Chrome, a világ legnépszerűbb böngészőjének előfizetéses változatát, a Chrome Enterprise Premiumot. 

A jó hír, hogy az előfizetéses modell egyelőre csak a nagyvállalati ügyfelek számára érhető el, a rossz azonban az, hogy vélhetően idővel az alap Chrome-ban is megjelenik.

Az előfizetés persze nem kötelező, cserébe azonban a Google jelenleg extra védelmi vonalakat, adatvesztés elleni védelmet, illetve hatékonyabb kártevő-detektálást ígér amellett, hogy az adathalász oldalakat is hatékonyabban szűrik az Enterprise Premium tagok számára.

Ezeken túl a vállalati rendszergazdák egy sokkal részletesebb menüben menedzselhetik a Chrome viselkedését, illetve sokkal több adatot kapnak azzal kapcsolatban, hogy kiderítsék, egy esetleges kibertámadás során milyen adatokhoz férhettek hozzá a bűnözők – illetve hogy azokat milyen útvonalakon szerezhették meg.

(Borítókép: Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images)

Rovatok