Index Vakbarát Hírportál

A virtuális valóság segíthet a kényszeres gyűjtögetőkön

2024. április 18., csütörtök 12:54

A korszerű technika segítségével nehezen elérhető embereknek megtanulhatják elengedni a tárgyakat.

A gyűjtögetési zavar egy olyan kényszerviselkedéses állapot, amelyben az érintett személy képtelen elengedni a birtokába kerülő tárgyakat – a halmozástól odáig terjedhet, hogy nem engedi, hogy más hozzányúljon a felhalmozott tárgyaihoz. A tárgyak idővel ellepik a gyűjtögető lakóhelyét, akadályozzák a napi élet alapvető funkcióiban, ami társadalmi kitaszítottsággal jár, és veszélyt jelenthet a betegre és környezetére is. Ez a kóros viselkedés az emberek 2,5 százalékát érinti, férfiakra és nőkre egyformán jellemző.

A Stanford Egyetem orvosi karának professzora, Carolyn Rodriguez és csapata virtuális valóság segítségével próbál segíteni a gyűjtögetőkön.

Egy gyűjtögetési zavartól szenvedőnek nehézséget jelent a tulajdonától megválni. A megválás a szemétbe dobástól, az adományozásig vagy akár újrahasznosításig terjedhet, bármi ilyesmi komoly félelmet okoz nekik

– ismertette Rodrigouez professzor.

Az első vizsgálatokban 9 önkéntest vontak be egy 16 hetes online csoportterápiába, amelynek keretében kognitív viselkedésterápiás feladatokat kaptak a virtuális világban. 

Valójában a különböző tárgyak elengedését gyakorolják, ami egy lépés a valós világbeli selejtezés felé

– magyarázta Rodriguez.

A kilencből heten a zavar enyhüléséről számoltak be.

Rodriguez rámutatott, hogy a kognitív viselkedésterápia a legjobb eszköz a gyűjtögetési zavar kezelésére, és a technika fejlődésével a virtuális valóság és kiterjesztett valóság nagyon jól kiegészítheti ezt. Különösen azért lehet hatékony eszköz, mert a betegek sokszor nehezen megközelíthetők, mert messze laknak, vagy az otthonuk veszélyes, mert már vállmagasság fölé tornyozták a tárgyakat.

A virtuális valóságot a 90-es évek óta alkalmazzák különböző kóros félelmek, fóbiák kezelésére. A valóságot szimuláló eszközök a kutatások szerint általában jól használhatók a különböző szorongásos tünetek csökkentésére. A Semmelweis Egyetemen például érzelmek felismerését tanítják skizofréniásoknak a segítségével.

(Frontiers in Psychiatry, Scripps News)

Rovatok