Index Vakbarát Hírportál

Azt hitték, elnyeli az űr, most mégis jelt adott magáról a NASA űrszondája

2024. április 24., szerda 14:25

A Voyager–1 elérte e csillagközi teret, azonban 2023 novembere óta nem küldött vissza semmilyen használható adatot fedélzeti rendszereinek állapotáról és státuszáról. Most, hogy a kapcsolat helyreállt, a következő lépés, hogy a kutatási adatok küldése is helyre álljon.

Az Amerikai Egyesült Államok kormányzatának űrügynöksége, a NASA eddig már két olyan űreszközt készített és indított el, amely elérte a csillagközi teret és képes volt adatokat közvetíteni a Földnek.

A Voyager–1, amely minden más naprendszert elhagyó űreszköznél nagyobb sebességgel halad, noha a párja, a Voyager–2 után indult el, mégis lehagyta azt. A szonda egészen 2023. november 14-ig szolgáltatott olvasható, értelmezhető tudományos és technikai adatokat a Földnek, azonban ez majd féléve megszakadt. Vagy nem érkeztek jelek, vagy olvashatatlan adatokat kaptak a kutatók.

Most újra él a kapcsolat, bár egyelőre csupán az eszköz fedélzeti rendszereinek állapotáról és státuszáról érkeznek olvasható jelek.

A Phys információi szerint a küldetésért felügyelő csapat, noha képes volt parancsokat küldeni a szondának, és annyi információjuk volt, hogy az egység továbbra is működik, de ennél komolyabb, használható adatokkal nem rendelkeztek. A problémáért Voyager egyik fedélzeti számítógépe volt a felelős, amely a technikai és kutatási adatok tárolásáért felel, mielőtt azokat visszaküldik a földre.

Még néhány hét

Egy meghibásodott csip miatt újra kellett szervezzék az adattárolási rendszereket. Ennek egyik nagy nehézsége, hogy 22 és fél óra, mire egy jel eléri a Voyager–1-et, és ugyanennyi visszafelé is, így nagyjából két teljes napra van szükség, mire megtudják, hogy adott ötlet működik-e.

Az első sikeres tesztről április 20-án érkezett vissza a jelzés, így újból képesek volt a rendszerek állapotait ellenőrizni.

A küldetésért felelős csapat következő feladata, hogy ugyanezt a folyamatot valahogy a kutatási adatokkal is véghez vigyék, ami újabb néhány hétbe telik majd. Ezt követően lesznek csupán képesek a Voyager–1 által begyűjtött információkat tudományos célokra felhasználni.

A hiba ellenére, a szonda párja, a Voyager–2 (amely korábban indult útnak) szerencsére továbbra is gond nélkül működik. Küldetésének aktív 46 évével a NASA legrégebben futó, csillagközi teret elért programja. Mindkét Voyager űreszköz – mielőtt elhagyta volna a Naprendszert –, elhaladt a Jupiter és a Szaturnusz mellett, a kettes számú szonda pedig az Uránusz és a Neptunuszt is megközelítette.

Rovatok