Index Vakbarát Hírportál

Freund Tamás szerint sorskérdés a hazai tudományos eredmények nemzeti érdekeknek megfelelő hasznosulása

2024. május 6., hétfő 15:50

Akadémiai elismeréseket – Akadémiai Aranyérmet, Akadémiai Díjakat, Wahrmann Mór-érmet, valamint Akadémiai Újságíró Díjat – adott át Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a köztestület 197. közgyűlésének hétfői ünnepi ülésén Budapesten.

Az Akadémiai Aranyérmet idén Pléh Csabának a Közép-európai Egyetem Kognitív Tudományi Tanszék vendégprofesszorának adományozta az MTA Elnöksége. Az életműdíjnak számító kitüntetést évente egy akadémikus kapja meg kiemelkedő tudományos, közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői munkássága elismeréseként – írja az MTI.

Pléh Csabának a pszichológia, a nyelv-, bölcsészet- és társadalomtudományok terén végzett, a tudományos egyoldalúságok meghaladására, a bölcsészet-, a társadalom- és a természettudományok összekapcsolására törekvő, mind az elmélet, mind az empirikus kutatások szintjén az embert mint kultúraalkotó biológiai lényt értelmező – és ezzel alapvetően termékeny tudományos összefüggésrendszert képviselő –, kiemelkedő, nemzetközi szinten is elismert tudományos és oktatói munkája miatt adományozták az Akadémia legrangosabb kitüntetését.

Kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesült

Az Akadémiai Újságíró Díjat idén Márok Tamásnak, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont szerkesztő-műsorvezetőjének ítélték oda. Wahrmann Mór-érmet adományoztak Pavelka Tibornak, a Semilab Zrt. alapítójának, vezérigazgatójának. A külhoni magyar tudósok tevékenységét elismerő Arany János-életműdíjat Fuchs Lászlónak, a Tulane University professor emeritusának adományozta az Elnökség.   

Fontos eredmények

A díjat Freund Tamás júniusban, a Matematikai Tudományok Osztálya által szervezett egynapos ülésszakon fogja átadni Fuchs Lászlónak. 

Nemzeti sorskérdés a hazai szellemi-tudományos erőforrások és a tudományos eredmények nemzeti érdekeknek megfelelő hasznosulása

– hangsúlyozta Freund Tamás az ünnepségen, majd hozzátette, a hatékony és építő hozzáállással kell segíteni a döntéshozókat a tudományosan megalapozott tények és alternatívák ismeretében cselekedni. Számukra a tudás legmagasabb rendű hasznosulását jelenti, ha azt a közjó szolgálatába, a közérdek védelmébe sikerül állítani.

Freund szerint a nemzet legnagyobb kincse tagjainak tehetsége.

Az Akadémia legfontosabb vállalásának nevezte a nemzeti tudományos tehetségvagyonnal való felelős és igényes gazdálkodást.    

Freund Tamás kiemelte, az Akadémia a nemzet szemében máig megtestesíti a tudás tiszteletét, a magyar nyelv és a nemzet egységét és fejlődését, amelyet elismert politikus, tudós és művész nagyjaink hitelesítenek.    

A köztestület tagjaival szemben elvárás, hogy az Akadémia iránt megnyilvánuló társadalmi bizalom a tudományos közösség minden tagját és intézményét áthassa, felelősségvállalásra és büszkeségre ösztönözze. Kétszáz éves Akadémiánk adventjét éljük. A készületet az ünnepre, amely lehetőséget kínál az emlékezésre és az újjászületésre is

– fogalmazott.

„Kivételes lehetőséget kaptunk, ami egyben felelősséget is jelent számunkra” – mondta, hozzátéve, hogy már évek óta dolgoznak a bicentenárium ünnepi programsorozatán, és jó tempóban halad a székház felújítása is.    

Az Akadémia jubileuma egyben a magyar tudomány és az egész ország, a magyar nemzet ünnepeként kerüljön be a történelemkönyvekbe. "Legyen 2025 a Magyar Tudomány Éve. Arra kell törekednünk, hogy minden magyar ember, település, intézmény, szervezet, határon innen és túl , ha csak pár órára is, de velünk ünnepeljen.

A köszöntő után Magyar nyelvtechnológiai eredmények a mesterséges intelligencia korában címmel Prószéky Gábor nyelvész, az MTA doktora tartott előadást a magyar ChatGPT-ről, a PULI-ról.    

A díjátadó után a legrangosabb akadémiai elismeréseket is kiosztották, majd a 2023. évi jótékonysági akcióban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola számára összegyűlt több mint 12,5 millió forint adományt is odaadták.

A tanácskozás hétfő délután zárt munkaközgyűléssel folytatódik, ekkor hallgatja meg a közgyűlés az elnöki és a főtitkári beszámolót, és napirendre kerül a magyar tudományos nyelv használatáról szóló elnökségi javaslat is.

Kedden zárt munkaközgyűléssel folytatódik reggel a tanácskozás, majd tudományos előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Szó esik majd arról, hogy mit lehet tenni a népességfogyás ütemének csökkentéséért, előadás hangzik el a Széchenyi Lánchíd és az MTA Székház rekonstrukciójáról, valamint az Európai Unió 2004-es bővítésének tapasztalatairól is.    

Ugyancsak kedden tartják a Külső Tagok Fórumát, amelyen átadják a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-díjakat, két díjazott tart előadást. Szerdán reggel a Fiatal Kutatók Fórumával folytatódik a közgyűlés. A tanácskozás témája az öregedő társadalom vizsgálata lesz.

Rovatok