Index Vakbarát Hírportál

Ezért nem hajlanak majd ketté az új ultravékony iPad Prók

2024. május 13., hétfő 12:47

Pénteken kerülnek fel a boltok polcaira az új, minden korábbi (kijelzővel rendelkező) Apple-készüléknél vékonyabb iPad Prók, a felhasználók azonban már most azon aggódnak, hogy az iPadek majd elhajlanak, a vékony ház ugyanis nem lesz elég masszív. Az Apple vezetői most nyilatkoztak a témában, szerintük egyáltalán nincs mitől tartani, hiszen nemcsak kívülről, hanem belülről is újratervezték a készülékeket, a szívósságra külön figyelmet fordítva.

Ahogy arról az Index is beszámolt, az Apple múlt hét kedden leplezte le új iPad-felhozatalát, ami két új iPad Airből és két új iPad Próból állt. A show-t természetesen az utóbbiak lopták el, aminek több oka is volt. A 13 hüvelykes kijelzővel szerelt iPad Air például mindösszesen csak 5,1 milliméter vastag, minek okán a készülék nemcsak a valaha bolt legvékonyabb iPad lett, hanem a valaha volt legvékonyabb kijelzővel szerelt Apple-termék is.

Az új iPad Prók emellett megkapták a tandem OLED-technológiára épülő Ultra Retina XDR-kijelzőt, illetve az Apple M4-es chipet, ami minden korábbinál erősebb Neural Engine-nel rendelkezik – tehát játszi könnyedséggel futtatja majd a legerőigényesebb MI-feladatokat is.

Az azonban, hogy mindezt egy ennyire vékony készülékházba pakolta bele a vállalat, több felhasználóban is kétségeket szült, az új iPad Prók ugyanis látszólag már attól is elgörbülnek, hogy csak rájuk nézünk; az Apple szerint azonban nincs miért aggódni. A témában John Ternus, az Apple hardvermérnöki alelnöke és Greg Jozwiak, az Apple globális marketingért felelős alelnöke nyilatkozott.

A vezetők szerint az iPad Prókat kompromisszumok nélkül tudták létrehozni, köszönhetően az Apple-szilícium adta elképesztő lehetőségeknek. Emellett azonban ők is úgy gondolják, hogy a készülékek strapabírósága elkerülhetetlen terület volt a tervezéskor. Annak érdekében, hogy az iPadek a vékonyságuk ellenére is merevek maradjanak, a vállalat teljesen újratervezte a készülékek belsejét.

Ternus elmondása szerint az alumíniumborítás alatt egy új fémváz fut végig a készülék közepén, ami gerincet képezve tartja egyben az új iPad Prókat.

Az új iPadek már most előrendelhetők – a boltok polcaira azonban, ahogy írtuk, csak május 15-én fognak felkerülni. Az M4-es chippel szerelt 11 hüvelykes iPad Próért kereken 500 ezer forintot kér el a vállalat, míg a nagyobb, 13 hüvelykes kiadásért minimum 650 ezer forintot kell majd fizetnie, ha a sajátjaként szeretne tudni egy példányt.

(Borítókép: Apple)

Rovatok