Index Vakbarát Hírportál

Földbe tiporják a MacBook Airt az új windowsos laptopok

2024. május 22., szerda 16:53

Új időszámítás vette kezdetét az asztali számítógépek és laptopok világában, a Microsoft a hét elején ugyanis hivatalosan is leleplezte legújabb termékcsaládját – a készülékekre már MI-számítógépekként, vagy ahogy a vállalat hívja, Copilot+PC-ként lehet hivatkozni. Azok belsejében már nem Intel, hanem ARM-architektúrájú Snapdragon X Elite chipek ketyegnek, aminek köszönhetően hatalmasat nőtt a laptopok teljesítménye, miközben a fogyasztásuk csökkent – tehát sokkal tovább bírják egy töltéssel. Az új windowsos laptopok ráadásul az Apple-nek is odaszúrnak, korábban ugyanis a MacBookokhoz az M-szériás chipeknek köszönhetően egy konkurens gyártó sem tudott felérni. Az új készülékek azonban papíron nemcsak elérik, hanem felül is múlják az aktuális MacBook Airek teljesítményét és energiahatékonyságát.

Az elmúlt két évben elképesztően nagy teret nyert magának a mesterséges intelligencia, manapság szinte már nem is találkozni olyan technológiai fejlesztéssel, amiben valamilyen szinten ne lenne jelen. Ahogy azt az Indexnek Mark Chaban, a Microsoft közép- és dél-európai, közel-keleti és afrikai térségért felelős műszaki igazgatója is elmondta, az MI már itt van, és itt is fog maradni, ennek megfelelően pedig a vállalat is úgy alakítja jövőjét, hogy a mesterséges intelligencia a középpontban legyen. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a redmondiak már hónapokkal ezelőtt azt tervezték, hogy új korszakot nyitnak a számítógépek világában, szerintük ugyanis a mesterséges intelligenciának egyértelműen ott kell lennie a laptopokban – ennek megfelelően a hét elején pedig be is mutatták az első ARM-architektúrára épülő Copilot+ PC-ket.

A jövő most van

Mint ismeretes, az Apple 2020-ban, az M1-es chipek bemutatásával kezdte meg leszakadását az Intelről, ezzel átállva saját fejlesztésű, ARM-architektúrájú lapkáikra, amelyekkel ugyancsak új korszakot nyitottak a Macek világában. Az M-szériás chipekkel szerelt Maceknek drasztikusan megnövekedett a teljesítménye és az üzemideje is, míg árukat csökkenteni tudta a vállalat. Az Apple azóta befejezte az átállást, 2023-óta nem szerepel a portfóliójukban egy olyan iPhone, iPad, Apple Watch vagy Mac sem, ami Intel vagy AMD chipet használna – most pedig a Microsoft is elindult ezen az úton. A Redmondban tartott bemutató során több saját fejlesztésű laptopot is bemutatott a vállalat, emellett azonban más windowsos gyártók, például az Asus, az Acer, a Lenovo és a Samsung is Copilot+ PC-ket leplezett le.

Teljesen újratervezett PC-architektúrájukkal ezek az eszközök egyesítik a CPU, a GPU és a nagy teljesítményű neurális feldolgozó egység (NPU) képességeit a páratlan teljesítmény és hatékonyság érdekében. A Copilot+ PC-k – pontosabban a bennük lévő Snapdragon X Elite chip – papíron felülmúlja a versenytársakat, a bemutató folyamán többször is az M3-as lapkával szerelt MacBook Airhez hasonlította a Microsoft az új Surface-gépeket.

A vállalat szerint az új Snapdragon X Elite chipekkel szerelt windowsos Copilot+ PC-k nem kevesebb mint 58 százalékkal gyorsabbak az M3-as chippel szerelt MacBook Aireknél.

Ez azonban még nem minden, a Microsoft mérései szerint ugyanis az új készülékek üzemideje is felülmúlja az Apple laptopokét – itt körülbelül 20 százalékos a Microsoft előnye. Azt persze fontos észben tartani, hogy ezek az eredmények szintetikus tesztek során készültek, a gyakorlatban meg van rá az esély, hogy teljesen másképp viselkednek majd a Copilot+ PC-k – erre valljuk be, rendkívül kevés esély van. Ami azonban még ennél is fontosabb, hogy milyen lesz az ARM-alapú készülékek optimalizáltsága, az új architektúra ugyanis külön figyelmet igényel a fejlesztők részéről.

Mint ismert, az M-szériás chipekre való átállás sem volt problémamentes, annak ellenére sem, hogy az Apple Rosetta 2 elnevezésű fordítóprogramja remek munkát végzett. A szoftvert akkor kellett (és bizonyos esetekben kell a mai napig) igénybe vanni, amikor olyan alkalmazást szeretnénk M-szériás chippel rendelkező Macen futtatni, amelyet kizárólag Intel processzorral rendelkező Macekre fejlesztettek. A Rosetta 2 szoftver ilyenkor automatikusan lefordítja az alkalmazást, amely így Apple-chipen is képes lesz futni. Minderre persze a Microsoft is gondolt, Prism elnevezésű fordítóprogramjuk elméletben közel teljesítményveszteség nélkül fogja tudni futtatni az inteles szoftvereket a Snapodragon X Elite chippel rendelkező laptopokon is – ennek ellenére azonban a legjobb megoldás még mindig az, hogy egy app natívan támogatja az adott készülék hardverét, amihez idő kell.

Ezt tudják majd az AI PC-k

A Copilot+ PC-k a legfejlettebb AI-modellek alkalmazásával egyedülálló képességeket kínálnak majd. Ide tartozik a Recall funkció, ami segít felidézni olyan műveleteket, amiket korábban már véghez vittünk a számítógépen, de nem tudjuk, hogy pontosan mikor és hogyan; vagy a Creator, ami közel valós időben képes szöveg alapján képeket generálni és finomítani. Ugyancsak a Copilot+ PC-k kiváltsága a továbbfejlesztett képszerkesztés, a Live Captions, ami több mint 40 nyelvet képes lefordítani angol nyelvre, hang alapján, valós időben. Továbbá az új Windows Studio Effektek is, mint például a portrémegvilágítás, a kreatív szűrők és a továbbfejlesztett hangfókusz.

A Copilotot ráadásul a Copilot+ PC-ken minden korábbinál könnyebben aktiválhatja, az asszisztens ugyanis ezeken a gépeken egy dedikált billentyűt kapott a jobb oldali Windows gomb helyén. Pluszpont, hogy a Copilot az aktuálisan elérhető legfejlettebb mesterségesintelligencia-modelleket alkalmazza, így például a GPT-4o-t, a még természetesebb, beszélt nyelvű kommunikáció érdekében. Az említett funkciók ráadásul nemcsak a Microsoft Surface gépein érhetőek el, hanem a Microsoft partnerei, például az Acer, az Asus, a Dell, a HP, a Lenovo és a Samsung által kínált karcsú és könnyű készülékeken is. Az eszközöket már most elő lehet rendelni a vállalatok felületein, a forgalmazás azonban csak június 18-án indul.

(Borítókép: Andrej Sokolow / picture alliance via Getty Images)

Rovatok