Index Vakbarát Hírportál

Valóra válik a halottinternet-összeesküvés

2024. május 26., vasárnap 09:08

A halott internet összeesküvés az, amikor a napi médiatúladagolás miatt viszketni kezd a valóság, meg nem történtté válik a holdra szállás, és a digitális tartalmat is csak robotok generálják. A gond, hogy ez utóbbi lassan és biztosan kezd igazsággá válni.

A gondolat, hogy a kortárs internetes média nem annyira a valóságot, mint inkább a tartalmat generáló algoritmusok állapotát tükrözi, 2020-ban bukkant fel először az online világ tudatalattijaként funkcionáló anonim fórumokban. Ha 2020 nem lett volna elég komoly mentális és fizikai csapás az emberiségnek, 2021-re kiforrta magát az összeesküvés-elmélet és megszületett a név: a halott internet.

Azelőtt a korai internet hipertexthipszter világát leváltó, a közösségi média tükörtermeibe zárt influenszerek nyomasztó közegét érezhettük az internet halálának, bár botok és kontentfarmok már akkor is léteztek. 2022-végén a ChatGPT érkezésével, az intelligens szöveg- és képgenerátorokkal és deep fake-ekkel világossá vált, hogy a halott internet az a fajta konteó, ami megérezte a jövőt. 

Ami igaz, hogy a mesterséges intelligenciával előállított tartalom és az azt terjesztő botok ma már az internetes forgalom közel felét jelentik. Az internet tehát félig tényleg halott, ami komoly következményeket vetít előre.

Bizarr tünetek

Az ember hajlamos túlértékelni saját fontosságát, s úgy tűnik, a halott internet nem annyira nekünk, mint inkább a gépeknek épített mátrix. Ennek egyik különös jele például a „Garnéla Jézus” mém, ami egy képgenerátor segítségével Jézus Krisztust és tengeri rákokat egyesítő ábrázolás. Nagyon sok olyan fórum létezik, ami a Dall-E, Stable Diffusion és a Midjourney képgenerátorok félresikerült, torz és helyenként nyomasztó (például a hibásan ábrázolt kezű) alkotásainak gyűjtésére szakosodott. A Garnéla Jézus egy volt ezek közül.

A mém nem különösebben vicces, ijesztő, vagy más okból érdekes, mégis több tízezer lájkot kaszál különböző platformokon. Ennek oka, hogy valamiért bejön a botoknak, vagyis olyan algoritmusoknak, amelyeknek feladata, hogy kamuprofilokon keresztül hivatkozással és megosztással emeljék egy információ fontosságát, és biztosítsák hatékony terjedését.

A Garnéla Jézus lényegében egy mérgezési tünet, amiben a botok tévesen a facebookos emberi közönség érdeklődésének érzik a saját tevékenységüket, ezért egyre több ilyen képet generálnak, osztanak és lájkolnak.

A jövőben valószínűleg több halottinternet-jelenséggel találkozhatunk majd, amelyek valószínűleg középtávon ki fogják kényszeríteni a generált tartalmak jelölésének törvényi úton történő kötelezővé tételét. A közösségi médián reklámozók valószínűleg ennél is hamarabb rájönnek majd, hogy a platformba lapátolt pénzük élővilágot és vallásos ikonográfiát ötvöző, nonszensz bejegyzéseken pörög le.

Addig marad a szokásos orosz dezinformáció, és egyszerűen el kell hinnünk, hogy az a tányér pörkölt, amit ismerősünk megosztott, tényleg létezik.

(The Conversation, Tech.co)

Rovatok