Index Vakbarát Hírportál

Videó: óriási robbanással végződött a SpaceX hajtóműtesztje

2024. május 27., hétfő 14:49

Június 5-én már a negyedik próbakörét tervezi a SpaceX legújabb űrhajójának, a Starshipnek. Előtte viszont tesztelni szerették volna a Raptor nevezetű hajtóművet, de ez nem egészen úgy sült el, ahogy a cég tervezte, ugyanis egy hatalmas robbanás után lángokkal és füsttel terítette be a szerkezetet.

Negyedik tesztrepülésére készül a Starship, a SpaceX által épített űrhajó, viszont előtte még le akarták tesztelni a Raptor hajtóművet, amely az egész szerkezetet a levegőbe emelné. Az Elon Musk nevével fémjelzett cég tesztelése elég hangosra és fényesre sikeredett, csak éppen a célját nem érte el,

ugyanis néhány másodperccel a hajtómű beindítása után robbant egyet a szerkezet, aztán mindent elborítottak a lángok és a füst.

Az IGN szemléje szerint a hajtómű folyékony oxigént és metánt használ gyorsítóként, tehát a hivatalos magyarázat, miszerint kiszivárgó gőzök okozták a nem várt robbanást, még akár meg is állhatja a helyét. Hozzátették, hogy mivel elképesztően erős szerkezetről van szó, ezért a robbanás sem okozott túl nagy kárt benne, nem véletlen tehát, hogy ezt szeretnék használni a Starship expedícióihoz. 

A cél egyébként a Hold és a Mars elérése – mindkettőre alkalmas a SpaceX által fejlesztett űrhajó, viszont azzal tisztában kell lenni, hogy még nagyon sok tesztre és adatra van szüksége a cégnek, hogy az első sikeres indítást véghez vigyék. A negyedik próbakört június 5-én tervezi a cég, amelyhez használnák a Super Heavy hordozórakétát is. Az előző próbakör is némi nehézségbe ütközött, hiszen a Starship ugyan elért az űrbe, de visszafelé elégett az atmoszférában. 

Rovatok