Index Vakbarát Hírportál

Az EU a mesterséges intelligenciát felügyelő hivatalt hozott létre

2024. május 29., szerda 14:45

Az Európai Bizottság a mesterséges intelligenciát felügyelő hivatalt hozott létre, amelynek feladata az MI alkalmazásának szabályozása lesz az új átfogó európai uniós rendelet keretében, jelentette be szerdán a brüsszeli testület.

A hivatal, amelynek munkatársai technológiai szakértők, jogászok és közgazdászok, kulcsszerepet fog játszani a mesterséges intelligenciáról szóló rendelet végrehajtásában, különösen az általános célú MI-modellek tekintetében.

Emellett az lesz a feladata, hogy előmozdítsa a megbízható mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatást és innovációt.

A mesterséges intelligenciát felügyelő hivatal célja, hogy lehetővé tegye az MI jövőbeli fejlesztését, felhasználását, valamint az olyan módon történő alkalmazását, amely elősegíti a társadalmi és gazdasági előnyöket és az innovációt, miközben mérsékeli a kockázatokat.

A 140 fős hivatalt az Európai Bizottságon belül hozzák létre. 

A hivatal a mesterséges intelligencia területén egy innovatív európai ökoszisztémát fog előmozdítani, amely versenyképes és az uniós szabályokat és értékeket tiszteletben tartja, nyilatkozott Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos.

Egy jogszabályt is elfogadtak a közelmúltban

Az EU nemrégiben fogadott el egy mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt. Az új rendelet aszerint kategorizálja a mesterséges intelligencia különböző típusait, hogy mekkora kockázatot jelentenek.

A nagy kockázatú MI-rendszerek csak számos követelmény és kötelezettség teljesítése esetén juthatnak be az uniós piacra, és vannak olyan MI-rendszerek, amelyek használata tilos lesz az általuk képviselt kockázat miatt. Ilyenek például az úgynevezett kognitív magatartási manipuláció és a társadalmi profilalkotás.

Tiltja továbbá az olyan rendszerek használatát, amelyek biometrikus adatokból következtetnek egy ember faji származására, vallására vagy szexuális irányultságára.

A mesterséges intelligenciáról szóló rendelet megsértése esetén kiszabható bírságokat a jogsértő vállalat előző pénzügyi évi globális árbevételének százalékában vagy egy előre meghatározott összegben határozták meg, attól függően, hogy melyik a magasabb.

A kis- és közepes vállalatokra és az induló innovatív vállalkozásokra arányos mértékű közigazgatási bírságokat szabhatnak ki. A mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálynak 2024. július végéig kell hatályba lépnie.

Rovatok